A nyár beköszöntével virágba borult a kerület, mi pedig utánajártunk annak, hogy milyen kezdeményezések nyomán szépültek meg a balkonok, kertek, közterületek.

A Fő tér gyönyörű virágokkal teli ágyásai a nyári időszak beköszöntét jelzik, és azt a szándékát is egyúttal a helyhatóságnak, hogy a Rákosmentén élők zöldkörnyezete folyamatosan gyarapodjon, és új növényekkel legyen ellátva.

A madarak és fák napja alkalmából nemrégiben szervezett faültetésen egy piros virágú vadgesztenye került telepítésre, ahogyan valamennyi rossz egészségi állapotú, balestveszélyes fa helyett, mely kivágásra kerül, másikat helyeznek ki azok pótlására. Itt érdemes megemlíteni, hogy beton alapú vascölöp támasztékot kapott a Népkert játszóterén fellelhető juharfa, a gyerekek tehát mint afféle különleges játékeszközt, a jövőben is felfedezhetik maguknak.

Térjünk azonban vissza a virágokra! Az abban érintett közterületekre kikerültek azok a muskátliállványok, amelyek szintén a 17. kerületi utcák felvirágoztatásának céljaira vannak Riz Levente néhai városvezető egykori ötlete nyomán kitalálva. Az általa megálmodott kezdeményezés meghonosításában Rákoskerten és Rákoshegyen a virágtartó alkalmatosságok száma alapján mondhatni, hogy az élen járnak.

A muskátliállványok az időjárás függvényében egészen október végéig kint lesznek a közterületeken, az előzetes tervek alapján pedig ősszel, a beszedésüket követően a rajtuk tárolt növények újfent örökbe fogadhatóak lesznek, ahogyan azt a helyhatóság már az elmúlt esztendőkben is lehetővé tette. A helyi lakótelepeken élőknek azonban nem szükséges az év tizedik hónapjáig várniuk, a közös képviselők ugyanis már májusban szert tehettek ilyen virágokra, amiket aztán a lakóközösségek tagjainak tovább adhattak. Rákosmente Önkormányzata a panelházak zöldítéséhez mindig az éppen aktuális évszámnak megfelelő mennyiségű futómuskátlival járul hozzá, így idén 145 tálcán 2023 tőnyi virág került kiosztásra.  

Horváth Tamás polgármester az ezzel kapcsolatos munkálatokban is segédkezett, valamint szintén személyesen adta át azokat a muskátlikat Pappné Veszprémi Júliának, a Rákosmenti Összefogás Óvoda intézményvezetőjének, amelyek a létesítmény udvarát díszítik majd az elkövetkezendő időszakban. Az Újlak Utcai Általános Iskola melletti Dr. Kósa Pál téren az egynyári virágok beültetése ugyancsak megvalósult, a városvezető pedig ezt a helyszínt is meglátogatta.

A 17. kerület civil lakossága ugyancsak sokat tehet azért, hogy az előkertek, a balkonok, erkélyek és a kertesházas telkek egyaránt virágba boruljanak, az Önkormányzat által meghirdetett „Tiszta udvar, rendes ház” és „Legszebb előkert” címre áhítozók június 30-ig még benyújthatják erre vonatkozó pályázatukat.