1875-ben május 6-án rendezte meg a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Ennek emlékére a kormány 2000-ben hozott határozata alapján ehhez a dátumhoz igazodva ünnepeljük meg a magyar sport napját. A témához igazodva ezúttal Rákosmente sportéletéből hozunk szemelvényeket, mindeközben pedig kiemelt figyelmet szentelünk az utánpótlás generációnak, azaz a fiataloknak.

Rákosmente sportélete a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont tavaly szeptemberi átadása óta mondhatni centralizálódott, mivel azért építették azt a helybelieknek, hogy a kerületben működő sportegyesületek otthonra leljenek, országos versenyeket tudjanak rendezni, és a lakosság is ki tudjon kapcsolódni ott. Utóbbira jó példa az, amikor nemrég térítésmentesen próbálhatták ki a falmászást a rákosmenti gyermekek, ugyanis szakemberek nyújtottak betekintést számukra az extrémsport világába az erre a célra előzetesen meghirdetett eseményeken. Ugyanitt második alkalommal tartották meg közel 250 kisgyermek részvételével a Bozsik-program keretében megrendezett utánpótlásképző futballtornát óvodásoknak. Idén áprilisban a Nyúl Kupa, azaz az egyik legismertebb utánpótlás országos kyokushin karatebajnokság is lezajlott. Ám a létesítmény nemcsak a gyermekek sportolási hajlandóságát segíti elő, most májusban ugyanis kedvezményesen bérelhető baráti focira a nagy terem, előre leegyeztetett időpontban, előzetes foglalással a csarnok szabad esti idősávjaiban.

A Rákosmenti KSK gyakran mérkőzik meg más csapatokkal a csarnok falai között, de ha másból nem, csupán a közelmúlt hasonló eseményeiből is csemegézünk, ugyancsak be tudunk számolni róla, hogy szintén a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban játszott nagy sikerű meccset az Érd ellen az MTK Budapest női kézilabda-csapata, míg márciusban a Ferencvárosi TC férfi kézilabda-csapat történelmi Európa-liga-nyolcaddöntőn vett részt a Montpellier HB-val.

Természetesen egyéb 17. kerületi helyszín is teret ad a helyi sportélet kibontakozásának, ahogyan mondjuk az Újlak utcai strand a Bikeride Cyclo-Cross Magyar Kupa idényzáró futamának. Szintén Rákosmentén indított a Bikeride Sportegyesület kerékpáros szakosztályt, hogy a 6 és 14 év közötti gyermekek magabiztos kerékpárkezelését elősegítse.

Megint máskor a Rákosmenti Védőnői Szolgálat szervezésében megvalósuló „Sportolj Mama!” elnevezésű program keretében a résztvevők az előre kijelölt útvonalat járták végig, amely a rákoscsabai vasútállomástól egészen a Népkertig tartott, a távot mindenki a saját tempójában gyalogolva, kocogva vagy éppen futva teljesítette.

A tehetséggondozási törekvések, és a fenti kedvcsináló rendezvények nem hiábavalóak, hiszen nem egyedi eset, hogy a helyhatóság elismeri a kiemelkedő sportsikereket. Mi ezek közül egyetlen eseményt választottunk ennek megmutatására, szemléltetésére. Tavaly a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium tanulója, a Vasas jégkorong-csapatában edződő Balasits Barnabás is részese volt az U18-as válogatott világbajnok győzelmének. Az olaszországi világversenyről hazatérve a sportolót az irodájában Horváth Tamás polgármester köszöntötte.

Nem szükséges azonban országos jelentőségű, zajos sikereket elérniük ahhoz a fiataloknak, hogy kapjanak némi ösztönző erejű motivációt, hogy érezzék, jó úton haladnak. Évek óta „Élen a tanulásban, élen a sportban” díjjal tünteti ki az Önkormányzat azokat a 17. kerületi diákokat, akik kimagasló eredményt érnek el mind a tanulmányi munkában, mind pedig a sportban.