A május utolsó vasárnapján esedékes gyermeknapra való tekintettel úgy döntöttünk, hogy kimaxoljuk a cukiságfaktort.

A közelgő gyermeknapról ezúttal úgy emlékezünk meg, hogy olyan rákosmenti vonatkozású történéseket idézünk fel, amelyek éppen a legfiatalabb korosztály tagjait érintik, méghozzá mind ahányszor igazán szívmelengető tekintetben.

Még 2016-ban érkezett a hír, hogy az első rákosmenti babacsomagot az éppen annak az esztendőnek legelső napján megszülető Kiss Lívia Ramóna édesanyja vehette át rákoskerti otthonában az azóta már elhunyt Riz Levente polgármestertől. 2017-ben a néhai városvezető 5 és fél hónapos hármasikreknek és azok szüleinek vitt ajándékokat, örömmel értesült ugyanis róla, hogy több év után újra tripla babákkal büszkélkedhetett a kerület. 2018-ban újabb hasonlóan kellemes kötelességének tett eleget, ajándékaival akkor egy fiatal házaspárt, Luca, Kamilla, valamint Gábriel édesanyját és édesapját lepte meg.

Az SMA egy ritka, öröklődő, izomsorvadással járó betegség, amelyet az SMN-gén hibája okoz. A kórképnek több válfaja létezik, az SMA 1 pedig ennek legsúlyosabb fajtája. Ezzel diagnosztizálták a 2020 februárjában hét hónapos életkort betöltő erdélyi kisfiút, Noelt is. A gyermek kezeléséhez szükséges gyógyszer 700 millió forintba kerül, amelynek mielőbbi összegyűjtése érdekében a helyi kötődésű Marczis Zoltán jótékonysági süteményvásárt és teadélutánt szervezett Rákosmentén. Az esemény fővédnöke Dunai Mónika országgyűlési képviselő, védnöke pedig Horváth Tamás polgármester volt. 

Rákosmente Önkormányzatának népszerű, zöldterület-fejlesztést célzó programja, az „Ültess egy fát gyermekednek!” elnevezésű kezdeményezés, amelynek keretében azok a 17. kerületi szülők jelentkezhetnek, akiknek az adott esztendőben kisgyermekkel bővült a családjuk. A nagycsaládos Burger famíliához Horváth Tamás városvezető a nekik szánt 2 darab gömbkőrist annak idején személyesen vitte el, de arra is volt példa, hogy segédkezett az ültetésben is.

2022 márciusában Rákosmente is csatlakozott azokhoz a településekhez, amelyek segítségüket ajánlották fel a harci események miatt Ukrajnából és Kárpátaljáról Magyarországra érkező emberek számára. Horváth Tamás polgármester akkoriban szintén személyesen látogatta meg a Huszti Járásból, Viskről Magyarországra menekülő Juhász Júliát és annak gyermekeit a Családi és Társadalmi Rendezvények Házában, ahová a meleg ételen felül könyveket és játékokat vitt az elszállásolt családnak.

Nemcsak a városvezető tesz a gyerekek felé szívmelengető gesztusokat. Múlt héten a XVII. kerületi Rendőrkapitányság egy kedves felkérésnek tett eleget, ugyanis egy rákosmenti kisfiú, akinek álma, hogy rendőr legyen felnőtt korában, születésnapja alkalmából a rendvédelmi szervezet hivatalos gépjárművével mehetett óvodába. Az 5 éves Csereklei Ferenc Bence ajándékot is kapott a rendőrség munkatársaitól.