1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat, és a mentés állami feladattá vált. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük a mentők napját, mi pedig rákosmenti vonatkozású mentőszolgálati fejlesztésekre, történésekre, érdekességekre tekintünk vissza a jeles dátum kapcsán.

A rákoskeresztúri mentőállomásról szóló hírek között a mentők napjának apropóján több évre visszamenőleg csemegézve megtudhattuk, hogy 2015-ben egy vadonatúj Mercedes Sprinter 315 CDI típusú esetkocsit kaptak a munkájuk megkönnyítése érdekében. Akkor örömmel számoltak be róla, hogy a korábbihoz képest a belső tér is tágasabb lett az új járműben, a felszerelések pedig jobban elhelyezhetőek és biztonságosabban rögzíthetőek.

2021-ben arról szóltak a sajtóhírek, hogy a Magyarország kormánya által az elmúlt 10 év során kiírt mentőautó vásárlások közbeszerzési folyamatának keretében csaknem 1000 életmentésben használt gépjármű került átadásra országszerte. A kezdeményezés részeként Rákosmente mentőállomása szintén kapott új esetkocsit, amelyen három mentős szakember teljesít szolgálatot a használatba vétel napjától kezdődően.

Nemcsak a kabinet, de a helyhatóság is rendszeresen támogatja a szervezetet, így nem minősült az sem példa nélkülinek, amikor a rákoskeresztúri mentőállomásnak Rákosmente Önkormányzata egymillió forintot ajánlott fel, amelyből aztán a betegellátáshoz szükséges eszközöket szereztek be. Amint arra bizonyára sokan emlékeznek: abból a célból, hogy az érintettek a jövőben minél jobb körülmények között végezhessék a munkájukat, összefogott Rákosmente Önkormányzata, valamint a 17. kerületi Mömax Áruház. A helyhatóság vállalta a teljes beltéri tisztasági festés finanszírozását, míg az üzlet új bútorokkal látta el a szolgálatot szintén 2021-ben. 

Gyakorta tartanak mentési gyakorlatokat is Rákosmentén, többek között az Újlak uszodában, ahol a létesítmény dolgozói a pandémia évében elméleti továbbképzésben vettek részt, melynek folytatásaként az uszodatérben megtartott gyakorlaton kellett bemutatniuk az elsajátított ismereteket, Gáspár Attila mentőtiszt felügyeletével. Egy másik alkalommal a tűzoltóság és a mentőszolgálat együttműködésének eredményeként a Rákoskeresztúri Mentőállomás mentőtisztje térítésmentesen, karitatív alapon, saját szabadidejének terhére a Tűzoltóparancsnokság teljes vonuló állományát egészségügyi képzésben részesítette.

Évenként, így idén is öt kórus közreműködésével tartottak jótékonysági koncertet a Nepomuki Szent János Főplébánia templomban április 23-án a Rotunda Kórus Alapítvány és a Rákoscsabai Közösségi Ház szervezésében. A hangversenyt követően a megjelentek a templom bejáratánál elhelyezett adománygyűjtő dobozhoz járulhattak felajánlásaikkal, az este folyamán a 2013-ban megalapított Rákosmente Mentéséért Alapítvány számára 226 ezer forint gyűlt össze.