Sokáig a forgalomtól elzárt Ferihegyi úton rendezték meg, tavaly pedig már a Népkertben fogadták a kerület polgárait a Rákosmenti Majális szervezői. Ezúttal arra tekintünk vissza, hogy az elmúlt esztendőkben miként ünnepelték meg ezt a jeles napot a helybéliek.

Országszerte megannyi izgalmas program teszi élménydússá a május elsejei hosszú hétvégét, mi azonban nagyon örülünk neki, hogy nem kell elhagynunk a 17. kerület határait. Így kényelmesen, és igen hamar odaérhetünk a Népkertbe, sőt, visszafelé sem kell sokat utaznunk, ami újabb nagy előny, különösen a kisgyermekes szülők számára.

Bár megvolt a maga hangulata annak is, amikor a forgalomtól elzárt Ferihegyi úton rendezte meg az eseményt a Vigyázó Sándor Művelődési Központ és Rákosmente Önkormányzata, de jó ötlet volt az ilyenkor szokásos színpadi és térprogramokat zöld környezetbe áthelyezniük tavaly első, idén pedig második alkalommal.

Arra már talán kevesebben emlékeznek, hogy 2011-ben egy harmadik helyszín, az Elágazás is otthont adott a Majálissal összefüggő rendezvények sorának, amelyeket akkoriban összekapcsoltak az új városközpont, azaz a mostani Fő tér ünnepélyes átadásával.

2020-ban úgy hozta a helyzet, pontosabban a javában tomboló pandémia, hogy a helyhatóságnak, illetve a MégEgyKör zenekarnak köszönhetően lehetett a kerületnek egy igazán rendhagyó Majálisa. Kijárási tilalom volt, így Rákosmente Önkormányzata azt ötlötte ki, hogy házhoz viszi a szórakoztatást, és 13 helyszínes karanténkoncertet szervez az akkori speciális körülmények miatt praktikusan teherautóplatókon zenélő népszerű együttes előadásában.

Amennyiben néhány régebbi eseményt is felidézünk, úgy olyan programokra emlékezhetünk, mint a Podmaniczky Evangélikus Általános Iskola Gulyásmajálisa, amely egy főzőverseny volt az intézménybe járó gyerekek családjaival, akik pedig nem ragadtak fakanalat, kézműves foglalkozásokon vehettek részt, és sportversenyeken indulhattak.

Bár valamennyi kisgyermeknevelő intézmény készül valamilyen nagyobb projekttel a saját berkein belül a Majálisra, mi az Aprófalva Óvoda néhány évvel ezelőtti ugyanilyen jellegű közösségi eseményét hozzuk fel példaként, amikor az egyes programokon való részvételért valamennyi növendék zsetont kapott, amiket kisebb-nagyobb ajándékokra válthatott be a nap folyamán. Az ügyességi feladatok és a kézműves foglalkozások mellett palacsinták, és egyéb finomságok várták a megjelenteket, azaz az egykori, az akkori, illetve a leendő óvodásokat a szüleikkel. A rendezvény bevétele a létesítmény alapítványát gyarapította.

A rákosmenti székhelyű Noé Állatotthon Kutyamajálisán ahányszor azt csak megrendezik, szintén sok gyermek megfordul, az állatsimogatás, a kutyás bemutatók, és az ebek szépségversenye mindig népszerű és szórakoztató.

Ugyanezzel a névvel illetik a köznyelvben a látogatók, pedig hivatalosan Rákosmenti Ebkavalkád annak a szintén kutyás programnak a megnevezése, amelyet szintén az esztendő ötödik hónapjában szervez meg a helyhatóság. A program célja a korszerű és a helyi szabályoknak megfelelő ebtartás megismertetése, népszerűsítése, találkozási fórum létrehozása a négylábúak kedvelőinek, valamint az állatvédelem és a társadalmi felelősségvállalás fontosságának kiemelése, persze amennyiben nem akarunk hivatalosan fogalmazni, azt mondhatjuk, hogy az Ebkavalkád egy teljes feltöltődést és kikapcsolódást nyújtó program a kutyusok rajongóinak.