A márciusban felújított buszvárókat valakik máris megrongálták, a napokban viszont arról olvastunk, hogy Horváth Tamás polgármester, aki személyesen kezdeményezte a falfirkák mihamarabbi eltüntetését, a helyreállító munkálatokban maga is részt vett. A történtek kapcsán most néhány olyan helyi esetet gyűjtöttünk össze, amely a közterületi vandalizmus fogalmát kimerítette.

A Rákosmente közterületeit érintő tavaszi nagytakarítás egyik meghatározó elemévé vált a közelmúltban megrongált buszvárókfalfirkáktól való megtisztítása, hiszen a városkép rendezettsége a helyhatóságnak az egyik fontos törekvése.

A Fő térre nemrégiben virágok tucatjai kerültek kiültetésre, az erről készített fotók bejárták a netet, és a színpompás látvány mindenki tetszését elnyerte. Ahogyan maguk az ottani növények is annak az elkövetőnek, aki a helyszínről néhány éve egy hasonló kiültetési akciót követően több mint 700 tő nárciszt lovasított meg, 155 000 forintos anyagi kárt okozva, és nem kis bosszúságot is azoknak, akiknek pótolniuk kellett az akkori veszteséget.

Tavaly nyáron a Kaszáló utca 125. szám alatti pihenőparkban kihelyezett két asztalt ismeretlen tettes obszcén szöveggel látta el, két nappal később pedig az ugyanazon a címen található lépcsőház ajtajára is felkerült a trágár iromány, nem csoda hát, hogy az ügyben feljelentés született. A környékbeliek hosszú évek óta rendben tartják az ottani zöldterületet, így a szexuális tartalmú, nyomdafestéket nem tűrő feliratok, melyek a kőpultok tetején voltak olvashatók, nagy felháborodást keltettek a helyszínen. 

Ez utóbbi eset a helyi viszonylatokat tekintve azért ebben a formában ritkábban történik meg, az viszont mondhatni rendszeres, hogy ismeretlen elkövetők a kerület egyes pontjaira kihelyezett műanyagból készült utcanévtáblákat rongálják meg. Akadt rá példa, hogy le is akarták lopni ezeket, az erre irányuló műveletet Rákoskerten egy szemfüles lakó akadályozta meg, így a megmentett táblát csak vissza kellett csavarozni a keretbe.

Valamivel ártatlanabb csíny volt, de a parkgondnokok számára kétórás pluszmunkát eredményezett, hogy néhány fiatal a Vida-dombon az ott található mobil wc-be hordta be ősszel a zsákokba gyűjtött faleveleket. A Vida-domb területe sajnos egy más jellegű károkozást is elszenvedett: tavaly nyáron a streetball pálya kosárlabda palánkját tették tönkre ismeretlenek.

A megemlítettekhez hasonló történéseknél alkalmazott büntetési tételek szerte ágazóak lehetnek. Általánosságban elmondható, hogy a végső büntetés jellegét a rongálás mértéke határozza meg.