Március 22-én ünnepeljük a Víz világnapját, melynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, jelentőségére. A jeles dátum kapcsán ezúttal visszatekintünk arra a tavaly nyári nagy mértékű összefogásra, melynek keretében a kánikulában kiszáradásveszélybe került fákat egy emberként mentették a helyhatóság erre kijelölt szakmai csapatai, illetve a környezetük iránt felelősséget érző rákosmenti civilek.

Múlt nyáron a forró és csapadékmentes időjárás itt, Rákosmentén is jelentős mértékben kiszárította a növényeket. Tudni kell, hogy a közterületi faállomány egy részét a helyhatóság, egy másik hányadát a Fővárosi Önkormányzat telepítette, míg újabb százalékát út- vagy vasútépítő cégek ültették el a szükségszerűen kivágottak helyett. A vízpótlás érdekében kerületi összefogás indult, a Rákos-patak melletti példányokat a például a patakvízből öntözték meg önkéntesek, akik több kiszáradásveszélyben lévő fát is rendszeresen elláttak vízzel más helyszíneken.

A Környezetvédelmi Iroda munkatársai kerületszerte feltérképezték a legkritikusabb állapotú fák lelőhelyeit, kölcsönöztek 500 literes tartályokat, és felhívásuk nyomán az Önkormányzat emberei mellett, akiknek az erre való kapacitásuk véges, Rákosmente lakói is bekapcsolódtak a vízpótló műveletekbe. Volt, aki a tartályokból vételezett vizet öntötte a fák tövére, akadt, aki saját vödrökkel érkezett, aztán ahol kellett, a vállalkozó szellemű polgárok úgynevezett kitányérozást is véghez vittek, ami a víz gyökerekhez jutását segíti, és megtartja a locsolóvizet a gyökérzet körül, hogy az ott helyben szivárogjon el. Máskor a fák környékén lekaszált szénát gyűjtötték be, és a töveket mulcsozták, hogy ez a fajta fedettség nedvesen tarthassa a fák tövét, az elpárolgás csökkenjen, az adott vízmennyiség pedig jobban hasznosulhasson adott esetben.

Ebben az összefogásban felnőttek, gyerekek, fiatalabbak, idősebbek tízes-húszas csapatokban egyaránt hasznos munkát végeztek, de akik a nyáron a környéken jártak ekkor, arra lehettek figyelmesek, hogy Horváth Tamás polgármester maga vezette az egyik locsolójárművet, és egy egy köbméteres tartályból öntözte a száradásnak induló facsemetéket. Nemzetközi cég kommunikációs vezetője, óvodavezető és nyugdíjas rákosmenti egyaránt részt vett a projektben, és ugyanebben a témában szórólapok is kikerültek. Arra ösztönözték az olyan ingatlantulajdonosokat, akik frissen elültetett közterületi facsemeték közvetlen közelében élnek, hogy az érintett növényekről való gondoskodásba ők is segítsenek be rendszeresen. Tekintve, hogy a hivatalos locsolóautók nem tudják kellő gyakorisággal a felügyeletük alá tartozó több mint 1300 példányt gondozásuk alá venni, ezért a nyár folyamán tényleg elkél kétnaponta egy-egy vödör víz ezeknek a növényeknek a tövére öntve.

Bár az idei nyárnak még bőven előtte vagyunk, de az lehet az egyik konklúzió, hogy a jövőbeni fatelepítéseknél előnyben kell részesíteni a szárazságtűrő növényeket, és az sem mindegy, hogy a különböző növényfajokat egymással miként társítjuk össze, valamint szintén fontos az esővíz helyben tartása a praktikus felhasználás érdekében.