A következő összeállításból kiderül, hogy mi minden történt idén a farsangi időszakban Rákosmentén, és hogy az itt élők miként ünnepeltek. Ezúttal a 17. kerület életéből néhány sajtóvisszhangot is kapott, ikonikus jelentőségű rendezvényt idézünk fel.

A mindenki által kedvelt farsangi időszak vízkereszttől, azaz január 6-tól húshagyókedd éjféléig, a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtig, más megvilágításban a húsvétot megelőző 47. napig tart, tehát ennek alapján idén a papírforma szerint február 21-én zárult le hivatalosan. A jeles eseménnyel összefüggő mulatságok megrendezése a gyakorlatban azonban szerte az országban, így akár Rákosmentén is nagyjából a tavasz beköszöntéig, annak első napjáig is elhúzódhat. Ezúttal ezekből az eseményekből szemezgetünk, s mint azt majd látni lehet, a programok palettája rendkívül széles volt, és nem merült ki csupán a jelmezes beöltözésben.

2023-ban az első igen nagy hagyományokra visszavezethető összejövetel az úgynevezett Borsófarsang volt helyi szinten. A Csekovszky Árpád Művelődési Házban a Rákosligeti, valamint a Rákoskerti Kertbarát Kör mellett a 17. kerület határain kívülről érkező szervezetek is képviseltették magukat nagy örömmel. A rendezvényt kvízjátékok összeállítása, kertészruházati bemutató, tombolasorsolás, versműsor és jó muzsika fémjelezte.

Ismét megtartotta a farsangi időszakra időzített tematikus koncertjét a kerületi kötődésű MégEgyKör zenekar, az idei esztendőben a színpadon az 1950-es évek Amerikájára jellemző rockabilly stílus elevenedett meg, ugyanis a négytagú formáció az Elvis Presley zenei világát meghatározó életérzést közvetítette, ráadásul hozzájuk a közönség nagyrésze is jelmezben érkezett.

A Katolikus Farsangnak egy frappáns szlengszót idéz a rövidítése. A KAFA ezúttal a Gregor József Általános Iskolában került megrendezésre, ahol Molnár Miklós római katolikus plébános köszöntötte a megjelenteket, de a helyszínen Horváth Tamás polgármester is tiszteletét tette, ahogyan a következő általunk megemlített farsangi eseményen is láttuk őt: a Vigyázó Sándor Művelődési Központ nyugdíjas klubjának mulatságára Dunai Mónika, Rákosmente országgyűlési képviselője, valamint dr. Füzesi Péter alpolgármester egyaránt elkísérte.

Nem csupán a szépkorúak használták ki azonban a farsangi időszak által nyújtott előnyöket, a 17. kerületben élő gyerekek a Kalandpark Játszóház saját szervezésű buliján tölthették el az idejüket. A jelmezverseny keretében a legérdekesebbnek számítottak a házi készítésű öltözékek, a zsűri a nyertesek kiválasztásánál nagyra értékelte a kreativitást, az ötletességet.

Aki nem jutott el erre az eseményre, óvodai körülmények között, hasonló alkalmakkor viselhetett álarcokat vagy jelmezeket, a Rákosmenti Csillagszem Óvoda vezetősége pedig egyenesen egy tavaszköszöntő rendezvényt hirdetett meg, melynek égisze alatt az intézmény német nemzetiségi nevelés projektjét is népszerűsítette.

A Dobosok Farsangjára érkező látogatók viszont a program elnevezésének ellenére sem kellett beöltözzenek, ők a Vigyázó Sándor Művelődési Központ bejáratát átlépve hangszerkiállítással, mesterkurzusokkal, illetve különböző bemutatókkal ismerkedhettek meg, és vehettek részt mind e mellett izgalmas ütőhangszeres koncerteken.