Tavaly októberben lezárult a Budapest-Hatvan vasútvonal rekonstrukciója, melynek köszönhetően az ezzel kapcsolatos hivatalos tájékoztató megszövegezésének értelmében az utasok igényeit maximálisan kiszolgáló utazási élmény várja a felújított 80. sz. vasútvonalon közlekedőket. A beruházás egyaránt jelentős hatással van Rákosmente vonatközlekedésére, ezért visszatekintő sorozatunkban ezúttal ennek a projektnek részleteit elevenítjük fel.

2017 decemberében kötötte meg a kivitelezői szerződést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Rákos-Hatvan vasútvonal rekonstrukciójára vonatkozóan. 2018 márciusában vette kezdetét a Rákos-Hatvan vasútvonal teljes felújítása, és a részletek pontos ismerete nélkül is lehetett már sejteni róla, hogy jelentősen fejlődik Rákosmente vasúti és közúti közlekedése az állami projekt által. Kisvártatva megtörtént Gödöllőn az alapkőletétel, és Rákosligetről az azóta már elhunyt Riz Levente polgármester Dunai Mónika országgyűlési képviselővel szimbolikus módon vonattal utazott oda.

Az átépítéssel kapcsolatos munkálatok természetesen vágányzárak tucatjainak elrendelését hozta, de a végeredmény aztán bebizonyította, hogy megtérültek a kényelmetlenségek, mert a korszerűsítés tényleg megkönnyítette a kerületi polgárok bejutását a városba.

2021 végén érkezett a hír, hogy a beruházás részeként a Rákos – Gödöllő vonalszakaszon, nevezetesen Akadémiaújtelepen új megállóhely épült, melynek jelentőségét – amint arról a mávcsoport is beszámolt – számos korszerű tulajdonsága mellett a Keleti pályaudvar 15 perc alatti megközelíthetősége adta.

2022 októberében aztán végre átadták a korszerűsített Budapest-Hatvan vasútvonalat, és úgy összegezték a munkálatokat, hogy NIF Zrt. beruházásában 2017 telén indult fejlesztés négy külön szakaszban valósult meg, és a kivitelezők a vasúti pálya korszerűsítésén túl biztosítóberendezési és távközlési munkákat is végrehajtottak a helyszíneken. A Rákos – Gödöllő vonalszakaszon összességében 25,2 km hosszban építették át a szakemberek a vasúti pályát, amely biztosítja a 100-120 km/h-s sebességet az áthaladó vonatok részére ennek folyományaként. Felújították a projekt keretében Rákosliget, Rákoscsaba-Újtelep, Rákoscsaba, Gödöllő-Állami telepek, Pécel és Isaszeg állomásokat, akadálymentesítés történt az állomási környezetekben, magas peronok, liftek létesültek, megújult a gyalogos aluljáró, valamint új perontetők épültek. A szakaszon 203 új P+R parkolóhely jött létre, és új villamos felsővezetéki, illetve térvilágítási rendszert valósítottak meg a területeken.

A beruházás részeként Budapesten a Cinkotai úton, a Czeglédi Mihály úton, a 3103 sz. úton Isaszeg és Pécel, valamint a 3103 sz. úton Isaszeg és Gödöllő között közúti felüljáró épült. Külön szintű gyalogos átjárót adtak át továbbá Akadémiaújtelepen, Pécelen és Isaszegen.

A Rákos-Hatvan vasútvonal felújításához kapcsolódóan elkészült egy elkerülő út, az úthoz utólag terveztek egy gyalogos átkelőhelyet, melynek járdacsatlakozását is meg kellett tervezni, illetve engedélyeztetni. A beruházás teljes költsége 48 858 000 forint, melyből 7 305 000 forintot Rákosmente Önkormányzata biztosított ugyancsak 2022-ben. Ez volt a Kis Károshíd utca projektje, amely szintén tavalyi korszerűsítésként, és a vasútfejlesztéssel szoros összefüggésben került bele ebbe a részbe.