Az egészségügyet érintő projektek nemcsak szerte az országban, de itt, Rákosmentén is a leginkább kedvelt fejlesztési formáknak számítanak. Az elmúlt években kerületi szinten valamennyi alapellátásban működő háziorvosi rendelő megújult, és a tavalyi esztendőben is jelentős előrehaladás történt ebben a vonatkozásban, joggal kapott tehát helyet ez a szegmens a 2022-re visszatekintő sorozatunkban.

Az egészségüggyel kapcsolatos fejlesztésekkel 2022-ben sem állt le a kerület, hiszen májusban a zöldmezős beruházás keretében megépített rendelő végleges használatba vétele is megtörtént a Kucorgó téren, és az volt projekt egyik különleges jellemzője, hogy a több mint 540 négyzetméteres épület megszületésének költségei kizárólag helyhatósági forrásból lettek fedezve.  

2022 őszén vette kezdetét egy már régóta meglévő létesítményre vonatkozó nagyszabású korszerűsítés, amely az Egészségház utca 40. szám alatt található felnőtt fogorvosi és gyermekorvosi rendelőt érintette. Előtte való évben az ottani fogorvosi szárnyba egy autokláv sterilizáló berendezést vásárolt az Önkormányzat, ami azért volt igazán hasznos ajándék a részükről, mert akkor még pandémiás időszakot éltünk, így aztán vitán felül állt, hogy a betegek ellátása során használt eszközök tisztítását célszerűbb az eddiginél modernebb eljárásokkal végrehajtani, és ennek gyakorlatát akkor is megőrizni, ha majd nem fenyegeti a lakosságot a világjárvány réme.

Tavaly ősszel már nem az eszközállomány, hanem maga az épület került a helyhatóság figyelmének fókuszába. Az orosz-ukrán háború és a brüsszeli szankciók következményeként az energiaárak sokszorosára emelkedtek az elmúlt időszakban, ezért a mostani energiaválság közepette okos elgondolás volt a létesítményre vonatkozó energetikai felújítás, amely pályázati támogatásból valósult meg. Hőszigetelést kapott a tető, megtörtént a vízszigetelés, amelynek nagy vonalakban az a lényege, hogy meggátolja a nedvesség káros hatásait a különböző épületszerkezeti elemekben. Leszigetelték az oldalfalakat is, kicserélték a nyílászárókat, majd a vizesblokkokat ugyancsak megújították a kivitelezők, és belülről kifestették az egyes helyiségeket. Szeptemberben Horváth Tamás polgármester személyesen ellenőrizte, hogy miként zajlanak az aktuális munkálatok, idén január 18-án pedig sor került a hivatalos átadóünnepélyre is.

Talán nem gondolunk bele direktben, de az egészségügyre való odafigyelés nem csupán korszerűsítési projekteket jelent, az ágazatban dolgozók iránt szintén fontos kimutatni az elismerést minden esztendőben.

Tavaly június 17-én a Rákosmenti Védőnői Szolgálat szakembereit köszöntötték a Podmaniczky Rendezvénykastélyban a védőnők napjához kapcsolódóan. Az esemény keretében a jelenlévők egy-egy ajándékot kaptak, az Év védőnője kitüntető cím odaítélésével pedig idén Oláh Réka iskolavédőnő munkáját jutalmazta a Rákosmenti Védőnői Szolgálat. A Rákoscsaba-Újtelepért Díjat 2022-ben szintén egy egészségügyi szakembernek ítélte oda Rákosmente Önkormányzata. November végén a Budai Tibor grafikusművész által készített díszoklevelet, valamint Kiss György szobrászművész alkotását, a bronz emlékérmet 2022-ben Háner Krisztina háziorvosi asszisztens vehette át Horváth Tamás városvezetőtől, a kerületrészben élők érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenységének elismeréseként.

Rákosmente polgárai az elmúlt esztendőben az egészségi állapotukat rendezvényi keretek között is felmérhették, szeptember 24-én ugyanis immár második alkalommal rendezett Egészségnapot a Bajcsy Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet a XVII. kerületi szakrendelőben. A program részeként a lakosság számára ingyenes szűréseket, például anyajegy-, illetve szemvizsgálatot, vércukor- vérnyomás-, valamint BMI index mérést biztosítottak a szakemberek, akik a témába vágó előadásokkal és szaktanácsadásokkal is készültek akkor az érdeklődőknek.