Az év elején olyan 2022-es eseményeket idézünk vissza, amelyek valamilyen vonatkozásban meghatározóak voltak a 17. kerület életében. Ilyen fordulópont volt az orosz-ukrán háború kirobbanása, amely Rákosmentét a társadalmi felelősségvállalás gyakorlására sarkallta. 

Az orosz-ukrán háború kirobbanását követően Rákosmente is csatlakozott azokhoz a településekhez, melyek menekültszállásokat alakítottak ki a 2022-es esztendő harmadik hónapjától kezdődően országszerte, valamint segítségüket ajánlották fel a harci események miatt Ukrajnából és Kárpátaljáról Magyarországra érkező emberek számára. Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy a helyhatóság által üzemeltetett káptalanfüredi diáküdülőben, valamint a Családi és társadalmi rendezvények házában lévő szobákban helyeztek el menekülteket abban az időszakban. Horváth Tamás polgármester közülük a Huszti Járásban található Viskről a kerületbe jövő Juhász Júliát és annak gyermekeit személyesen is meglátogatta, hogy meleg ételt, könyveket és játékokat vigyen a Csabai úti ideiglenes szálláshelyükre. 

Ezzel párhuzamosan a Vigyázó Sándor Művelődési Központban és tagintézményeiben, illetve a Pesti úti Fidesz irodában tartós élelmiszereket és ruhaadományokat gyűjtöttek össze az azzal megbízott szervezők Rákosmente segítő szándékú polgáraitól. Horváth Tamás mindeközben egyeztetéseket folytatott Nagy Józseffel, a 17. kerület egyik testvérvárosának elöljárójával, aki jelezte, hogy nekik is tartós élelmiszerekre, tisztálkodó szerekre, matracokra, takarókra, bébiételekre, pelenkákra és gyermekjátékokra van szükségük. Talán nem szükséges visszautalnunk erre, ám mégis leírjuk azért, hogy az önkormányzat 2016 óta áll testvértelepülési kapcsolatban a Kárpátalján található Csonkapapival, melynek lakói igen nehéz körülmények között, nélkülözések közepette élik a mindennapjaikat, amelyeket a háború által okozott következmények mindezeken felül is megterhelnek.

Az adományok elszállítása tavaly tavasszal a gyakorlatban is megvalósítást nyert. Március 7-én reggel 6 órakor Horváth Tamás polgármester, Virágh Mihály önkormányzati képviselő, valamint Pápay Bálint, a helyhatóság gondnokságvezetője személyesen kerekedett fel, hogy célba juttassa az időközben összegyűjtött tételeket. Március 11-én kora reggel pedig a Pesti úti FIDESZ irodától indult útnak kétautónyi rakománnyal a Dunai Mónika országgyűlési képviselő által vezetett küldöttség a magyar-ukrán határ felé, hogy újabb csomagokat küldjenek a rászorulóknak, köztük Csonkapapi lakosságának. A harmadik dátum, ami szintén a karitatív felelősségvállalással volt kapcsolatos, március 17. volt, és Nagy József elöljáró ismételten hálás köszönetét fejezte ki a rákosmentieknek példaértékű összefogásukért. Áprilisban a jótékonysági felajánlások megtétele mellett a helyiek a Fő téren egy segélykoncerten is részt vehettek, ahol olyan fellépők vették birtokba a színpadot, mint a Takáts Tamás Blues Band, a MégEgyKör, az Animal Cannibals, valamint Sipos F. Tamás énekes.

Májusra a Kárpátalján élők élelmiszerellátása egyre akadozottabbá vált, így május 5-én ismét Csonkapapi felé vette az irányt Rákosmente Önkormányzatának küldöttsége. Az újabb kisbusznyi adományt, melynek közel 400 ezer forintot tett ki az összértéke, Horváth Tamás polgármesteri -, illetve Nagy Anikó, Szabó Tiborné, Hatvani Zoltán, Virág Mihály képviselői keretéből, továbbá lakossági felajánlásokból adták össze.

A határon túli magyar települést idén Mikulás alkalmából Horváth Tamás polgármester, dr. György-Rúzsa Ágnes jegyző, valamint Dr. Mód Kristóf aljegyző kereste fel, és osztott ki ajándékokat az ottani gyerekeknek, így a 2022-es esztendő a háború okán megvalósuló karitatív megmozdulások tekintetében ezzel a kedves gesztussal zárulhatott le.