Karácsony alkalmából ezúttal arra tekintünk vissza, hogy miként hangolódott az ünnepekre Rákosmente.

2006-ban állított az Önkormányzat elsőként karácsonyfát a Fő téren, ami akkor még nem ezt a mostani, rendezett, és közösségi események megtartására alkalmas arcát mutatta, hanem egy szocreál hangulatot árasztó buszpályaudvar állt a helyén, és oda, vagyis annak az egyetlen alkalmas pontjára érkezett egy később szépen feldíszített tűlevelű.

2011-ben aztán megszületett a városközpont jelenlegi arculata, és az új környezetben szebben is mutatott az örökzöld, ami a Rákosmentén élőket mindannyiszor ünnepre hangolta.

Idén egy rákoskerti család ajánlotta fel a 15 méteres, tehát valóban óriás méretű nordmann fácskát, amit a saját kertjében 25 évvel ezelőtt, még, mint facsemetét ültetett el. Az adventi időszak kezdete előtt egy nappal pedig megtörtént a kiemelés mozzanata, amelyben a kivonuló szakemberek, valamint egy jókora daru is segédkezett. Az szintén egy igazán látványos pillanat volt, amikor a Fő térre való átszállítást követően ugyanez a daru a fenyőfát először a magasba emelte, majd pedig a helyszínen felállított talpazatba eresztette le. Aztán a sokéves hagyománynak megfelelően megérkezett Horváth Tamás polgármester, aki a daru kosarában állva helyezte a fenyő ágaira a díszeket.

Hosszú évekkel ezelőtt a néhai városvezetővel, Riz Leventével közösen döntött a jelenlegi polgármester arról, hogy legyen adventi vásár Rákoskeresztúr központjában, és nem a 2022-es esztendő volt az első, amikor mindez a gyakorlatban is megvalósult. Nem csoda hát, hogy nagyon várták már az árusokat és a színpadi fellépőket a kerületbeliek, akik ezúttal is helyi óvodák, iskolák, civil szervezetek és művészeti csoportok bemutatóinak örülhettek, illetve közösen táncolhattak és énekelhettek az országos ismertségű koncertezőkkel. A karácsony összetéveszthetetlen hangulatát a helyszínen kapható forralt bor, a kürtőskalács, és a megannyi vásári portéka látványa idézte meg, kint voltunk, így tanúsíthatjuk, hogy a tér valamennyi hétvégén megtelt élettel, és csak elvétve fordult elő, hogy esős idő volt.

Mindazok, pedig, akik a szentestét és a karácsonyt követően még nem képesek elengedni ezt a négy hétvégén át megtapasztalt meghitt és mégis mozgalmas, forgatagszerű hangulatot, jöjjenek ki az év utolsó napján, december 31-én a Fő térre, mert hasonló atmoszféra fogad majd akkor is minden látogatót.