A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége és a Magyar Zenei Kamara védnökségével 1991 óta minden évben éppen ma rendezik meg a magyar kórusok napját annak emlékére, hogy 1882-ben ezen a napon született meg Kodály Zoltán. De hogy miként kapcsolódik mindez a közelgő karácsonyhoz és Rákosmentéhez? Az alábbiakból kiderül.

A magyar kórusok napja éppen mára, azaz december 16-ra esik, ekkor van ugyanis Kodály Zoltán születésének évfordulója. A jeles dátum kapcsán ezúttal a rákosmenti kötődésű énekkarok világában merülünk el, és nem feledkezünk meg arról sem, hogy nemsokára karácsony van.

A Rotunda Énekegyüttes, a Harmónia Nőikar, a Liszt Ferenc Vegyeskar, a Missio Cantorum, valamint a Contrapunto Kamarakórus egytől egyig 17. kerületi kórusok, amelyek a közös éneklés örömét népszerűsítik működésükkel, valamint fülnek kedves végeredményt produkálnak a fellépéseik mindegyikén. Olyan is előfordul, hogy egyazon koncert keretében adnak számot tehetségükről, ünnepi fellépésük mindig éppen karácsony tájékán esedékes.

Megint máskor a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola Concerto Filharmónia zenekara tart karácsonyi koncertet, például a Békésy György Szakgimnáziumban, ahol számos szólista, valamint négy vendégegyüttes: a Missio Cantorum Vegyeskar, a Rákoskeresztúri Katolikus Kórus, a Rotunda énekegyüttes és a Vigyázó Sándor Művelődési Központ Liszt Ferenc Vegyeskara működött néhány éve közre.

A Liszt Ferenc Vegyeskar 1989 januárjában alakult, Menyhártné Barna Zsuzsa vezényletével. Tagjaik –ahogy ők maguk írják a honlapjukon – zenei képzettség tekintetében többnyire lelkes, amatőr énekesek, akik szívesen csatlakoznak más formációkhoz akár ilyenkor, karácsonykor is. A Missio Cantorum vegyeskar pedig a Rákoscsabai Közösségi Házban tartja kóruspróbáit, és ugyancsak színvonalas kóruskoncertekkel gazdagítja a kerület rendezvényeit.

A Contrapunto Kamarakórus, amelyről az előbb szintén szó esett, 2014 szeptemberében alakult Rákosmentén, Jakobey Márton művészeti vezetésével. Az énekkarban több korosztály megtalálható, akiket a közös éneklés öröme, az igényes munka, a csapatszellem, valamint a jó hangulat erősen összeköt.

Bár ősszel történt, de nem haszontalan itt is megemlíteni, hogy október 16-án a Szent Pál Templomban előadta az idén 30 éves Rotunda Énekegyüttes, valamint az alapításának 20. évfordulóját ünneplő Harmónia Női Kar Tolcsvay László és Tolcsvay Béla közös rockoratóriumát, a Magyar Misét. A két énekkarhoz olyan neves szólisták csatlakoztak, mint Sebestyén Márta, Sáfár Mónika, valamint Sasvári Sándor azon az estén. Maga a mű egy megtérés történetét eleveníti fel, ezért aktuális beszélni róla ilyenkor, mert az adventi várakozás nem kevés szakralitást magában hordozó időszakában is. A Rotundának akadnak amúgy kifejezetten az ünnepkörhöz kapcsolódó fellépései. Régi idők karácsonya című műsorukat beillesztette programkínálatába egyik évben a Rákosmente TV is.

A Harmónia Nőikar a Rotundásokhoz Tóthné Mózer Annamária alapító karnagy révén – aki a közös nevező a két formáció esetében – gyakorta csatlakozik. A kórus repertoárján elsősorban barokk egyházzenei kórusművek szerepelnek, de szívesen énekelnek gregorián egyházzenei dallamokat, valamint reneszánsz és romantikus kórusműveket is. Műsorukon szerepelnek magyar zeneszerzők egyházzenei és világi kórusművei, de nem idegen tőlük az amerikai spirituálék dallamvilága sem.

A Budapest-Rákosmenti Görögkatolikus Oltalom kórus idén november 27-én az Advent Rákosmentén programsorozat fellépőjeként mutatkozott be a Fő téren, és ugyanitt szerepelt december 3-án a Keresztúr Baptista Gyülekezet – Gyöngyház Művészeti Stúdió gyermekkórusa is, ünnepre hangoló szerzeményekkel.

December 18-án a Fő téren a Rákoshegyi Rezedák Dalkör látható majd a színpadon Palojtay-Érsek Ágnes vezetésével, aztán a Ligeti Gyöngyök gitáros kórus szintén elhozza ünnepi műsorát aznap az adventi vásárba látogató közönségnek, érdemes lesz tehát a helyszínen őket, vagy akár valamennyi fellépő produkcióját figyelemmel kísérni. A formáció alapját egyébként annak idején egy pár lelkes ligeti felnőtt tette le, néhány ifjú gitáros titánnal az élen, havi egy gitáros misével. Aztán csatlakozott a kis csapathoz Beke Csilla három – akkor még kisiskolás – lányával, és egy-két év alatt 20-30, majd 40-50 főre duzzadt a kórus létszáma. A Ligeti Gyöngyök nevet a kórus 2014-ben kapta meg.