Talán kevesebben hallottak a november 20-án esedékes Ifjú zenebarátok világnapjáról az átlagosnál, hiszen a nagyobb figyelmet mindenkor az október 1-i Zene világnapja kapja meg az emberektől. Pedig arra is gondolnunk kell, milyen meghatározó lehet életünkben akár már gyermekkortól kezdve is a muzikalitás, ezért a fiatalok és a zene helyi szinten megmutatkozó kapcsolatát a 2022-es esztendő 17. kerületi programjainak felelevenítésével mutatjuk be.

A februárra időzített Dobosok Farsangja idén is sokakat vonzott a Vigyázó Sándor Művelődési Központba, ahol folyamatosan pörögtek-zajlottak a zenei bemutatók, kurzusok, valamint a különleges hangszerkiállítások. Ahogy mi is láttuk, számos gyermek kísérte mindezt figyelemmel, akár ki is próbálva az ilyenkor középpontba állított hangszereket.

2022-ben is megtartották a Fehér Galamb Országos Népzenei Versenyt a Rákoshegyi Bartók Zeneházban. A több mint 10 esztendő alatt a rendezvény igen népszerűvé vált a 13-14 éves fiatalok körében, akik ezúttal 18 kategóriában neveztek. Az intézmény ifjúsági zongora mesterkurzusának gálája márciusban került megrendezésre, és ugyanitt a „Szállt a holló” című mesejátékot tekinthették meg azok az óvodás és kisiskolás korú gyermekek, akik október 24-én ellátogattak Rákoshegyre.

Farsangi koncertet adott, márciusban megszervezte a hagyományos Bartók Napokat, majd a megfelelő időpontban ünnepségekkel zárta a tanévet a Bartók AMI, amely mint intézmény rengeteget tesz azért, hogy a diákjainak életében fontos, sőt, felbecsülhetetlen szerepet játsszon a zene. Jazz-, akkordikus, billentyűs, vonós, rézfúvós, népzenei, vokális, illetve társművészeteket felvonultató tanszakok állnak ugyanis az odajáró gyerekek rendelkezésére.

A Múzeumok Éjszakája Rákosmentén is egy várva várt eseménynek számít a nyári szünidőben, és elnevezésével ellentétben a különféle tárlatok mellett zenei csemegéket egyaránt kínál a kerületieknek, akik gyakran családostól jelennek meg a különböző helyszíneken. 2022-ben a Rákoshegyi Bartók Zeneház többek között a Denk Viktória, Árvai Dániel és Kollár Péter Erik előadásában elhangzó népszerű operett- és musical dallamokkal várta a résztvevőket, tudva azt, hogy az általános vélekedéssel ellentétben akár a legkisebbeket is megérinthetik ezek a műfajok és stíluselemek. A Csekovszky Gyűjtemény Kiállítóház, illetve az Erdős Renée Ház szintén felismerte, hogy jól megfér egymással a zene és a képzőművészet, így a Múzeumok Éjszakáján az ottani dolgozók szintén szerveztek koncerteket.

Amennyiben életkoruknál fogva netán mégsem vettek részt ezen a késői órákig elnyúló programfolyamon, akkor sem maradtak különleges zenei élmények nélkül az év legmelegebb évszakában a kisgyermekek, akik közül jónéhányan játékos formában ismerkedhettek meg különböző tánclépésekkel és népdalokkal június 27. és július 1. között a Forgórózsa Tánc- és Énekegyüttes által életre hívott napközis tábor foglalkozásain, szinte észrevétlenül gyarapítva népzenei ismereteiket.

Szeptember legelején – csak úgy, mint mondjuk a színházakban – elindult a soron következő évad a helyi kulturális intézményekben, és mint abban az időszakban Klein Marianna, a Vigyázó Sándor Művelődési Központnak és tagintézményeinek igazgatója arra ígéretet tett: ezúttal is változatos eseményekkel készülnek, melyek között zenei jellegű gyermekprogramok is helyet kapnak az idényben.

Három 17. kerületi tanintézet közreműködésével tartottak kóruskoncertet a Rákoscsabai Közösségi Házban szeptember 28-án. A rendezvényt a pandémiát követően tavaly hívták életre először a szervezők: a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, a Rákoscsabai Jókai Mór Református Általános Iskola és a Pál Apostol Katolikus Óvoda, Általános Iskola, és Gimnázium közreműködésével. Az esemény célja az volt, hogy a gyerekekkel közösen is megünnepeljék a zene világnapját, erősítve bennük a zene iránti kötődést.

És hogy mi lesz az a következő igen nagyszabású programfolyam, amely lehetőséget teremt ugyanerre a fiataloknak, vagy akár a legkisebbeknek? Az Advent Rákosmentén rendezvénysorozat, amely bizonyára idén is tartogat ennek a korosztálynak színvonalas zenei megmozdulásokat, koncerteket a Fő téren.