Az utóbbi időben két pingpongsportot népszerűsítő fejlesztés is megvalósult itt, Rákosmentén, gyors egymásutánban, ezért összegyűjtöttük az elmúlt időszak hasonló jellegű projektjeit, hátha kedvet csinálunk ehhez a szabadidős tevékenységhez a 17. kerületben élők számára.

A pingpongozás fejleszti a kéz-szem koordinációt a labda feldobásakor, valamint a kognitív funkciókat a labda fogadásakor. Javítja az egyensúlyérzéket, fokozza az agyműködést, és elmondható, hogy megdolgoztatja a taktikai képességeinket, izomzatunkat. A kezdők 200-250, a haladók pedig akár 400-600 kalóriát is elégethetnek óránként a játékidő alatt. Ez a sport erősíti a szív- és érrendszert, serkenti a vérkeringést, a pulzus növekedése pedig a szívet edzi, és ne feledjük: a pingpongozás igen jó stresszoldó! Egy-egy meccs tizenegy pontig megy, és három szettből áll. Ha az ember nála gyengébb ellenféllel játszik, akkor előnyt, vagyis fórt illik adnia a gyengébbnek.

Miután tisztáztuk a górcső alá vett sporttevékenység élettani előnyeit, nézzük meg, Rákosmentén milyen pingpongozással kapcsolatos fejlesztések születtek a közelmúltban!

Az Önkormányzat nyári táborainak mindig népszerű programelemei a pingpongmeccsek, nem csoda hát, hogy a gyerekek azután is kedvet kapnak a folytatásra, miután a vakáció már véget ért. Ezért volt különösen örömteli kezdeményezés, hogy 2020-ban pingpong parkot avattak a Gregor József Általános Iskolában, és magához a kialakításához Horváth Tamás polgármester, dr. Piláth Károly, Halász Dezső és a Rózsahegyi Péter önkormányzati képviselő is hozzájárult. Amikor pedig sor került a kosárlabda-maratonra a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban, akkor aki éppen nem játszott, annak engedélyezték, hogy ha van hozzá kedve, pingpongozhat.

De mi a helyzet azokkal, akiknek nincsen lehetőségük iskolai, egyesületi, vagy otthoni keretek között hódolniuk a kedvenc sportáguknak?

Számukra a 17. kerület közterületein elhelyezett pingpongasztaloknál lehet a megoldás kulcsa. A szabadtéri játszóhelyek köre pedig gyarapodott a közelmúltban, így csupán egyetlen esztendőt kell visszautaznunk az időben, hogy rálássunk egy jelentős kezdeményezésre, ami ezt a bővítési szándékot visszaigazolta.

2021-ben a Demjén utcai játszótér kapott két új szabadtéri pingpongasztalt, idén a Rákocsaba-Újtelepen található Aranykút utcai terület került sorra ugyanebben a vonatkozásban, ám nem ez volt az egyetlen rákosmenti helyszín, ahol a pingpongozás szerelmesei lehetőséget kaptak a szabadtéri sportolásra. 

A Helikopter lakóparknál lévő játszótér megszépítése ugyanis szintén pingpongasztalok telepítésével teljesedett be, és az ottani környéken élő, egyre inkább növekvő létszámú lakóközösség mindezt örömmel fogadta. Természetesen a szóban forgó eszközöket nemcsak a helybeliek, hanem a kerület határain belülről vagy kívülről érkezve bárki használhatja.