Tavaly november 19-én, pénteken vette kezdetét, idén új állandó napot kapott, és már november 15-én, kedden útjára indul a 17. kerület legnagyobb karitatív jellegű akciója. Mutatjuk a részleteket!

A  2022/2023-as szezonban is lesz majd ételosztás, melynek keretében Rákosmente Önkormányzata a Rákosmenti Adományházzal, valamint a Magyar Vöröskereszttel együttműködve meleg ételt biztosít a hátrányos helyzetű családok, és az egyedül élő, kis jövedelmű nyugdíjasok számára. A helyszín változatlan marad, az ételek finomak lesznek, a segítő szándék is töretlen, egy valami azonban módosul: az önkéntesek ezúttal keddenként fogadják majd a Polgármesteri Hivatal melletti területen a rászorulókat.

Utánajártunk az adatoknak, és azt találtuk, hogy alkalmanként kétszáznál is több adag étel kerül ilyenkor kiosztásra a nehézsorsú polgárok között, akikhez a pandémiás időszak óta előre csomagolt formában érkezik az éppen aktuális ennivaló. Az ételadomány étkezési jegy felmutatásának ellenében kerül a sorban állókhoz, ám a fennmaradó mennyiség sem vész kárba, mivel azt a szervezők az ilyenkor szokásos gyakorlat szerint a menetközben érkezőknek adják oda. Az akció és ez az eljárásrend egyaránt alátámasztja, hogy a helyhatóság azokra is gondol, akik ugyan nincsenek a szociális ellátórendszerben nyilvántartva, de mégis számítanak az ilyen jellegű segítségnyújtásra.

A statisztikánál maradva a tavalyi szezon zárásakor összesítették a kiosztott ételek darabszámát, és arra jutottak, hogy abban a teljes időszakban 3500 adag ebédet adtak át az önkéntesek az érintett célcsoportba tartozóknak, tehát jó hosszú lenne az a képzeletbeli futószalag, amelyikre ezeket a kiporciózott ételeket felrakosgatnánk gondolatban.

Fontosnak tartjuk azonban megjegyezni, hogy a hétköznapok során a rákosmenti polgárok a kerület több pontján elhelyezett „Enni adok, enni kapok” dobozok tartós élelmiszerekkel való megtöltésével maguk is jótékonykodhatnak, illetve a Rákosmenti Adományház Egyesület Ferihegyi út 36. szám alatti telephelyén leadhatnak feleslegessé vált, de jó állapotban lévő lábbeliket, vagy meleg ruhákat.