Szombattól, azaz november 26-tól kezdetét veszi az Advent Rákosmentén rendezvénysorozat a Fő téren, ennek alkalmából pedig arról hoztunk összeállítást, hogy miért is érdemes kilátogatni a helyszínre a négy adventi hétvégén.

A majd egy hónapon át tartó Advent Rákosmentén egy programfolyam, amelynek kísérő eleme az elmaradhatatlan karácsonyi vásár is. Ha netalán bárki csupán legyintene erre, elmondjuk, miért érdemes akár minden lehetséges alkalommal kilátogatni a rendezvény már megszokott helyszínére.

Rögtön az első pontosan ez. A megszokás, a hagyomány. Ha jobban belegondolunk, a pandémia időszaka alatt jelentős hiányérzetünk volt, pedig azért abban az esztendőben is feldíszítettek a Fő téren nekünk, rákosmentieknek egy hatalmas karácsonyfát, ha már színpadi- és térprogramok el is maradtak. A másik ugyanilyen tényező a közösségépítés, az összetartás. Gondoljunk bele, mennyire jó dolog a vásár területén, vagy a felállított színpad közelében összefutni szintén ott nézelődő szomszédainkkal, vagy régen látott kerületbeli ismerőseinkkel. A már felállított bódékba a rendezvény idejére beköltöző árusok portékáit sem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni. Mi magunk is jártunk már úgy, hogy bár nem volt ilyen tervünk, végül mégis a Fő téri vásári forgatag kínálatából került valami a fa alá, mert jópofának, egyedinek találtuk azt, amire sikerült teljesen véletlenül rábukkannunk akkor.

A helyszínen amúgy nemcsak ajándékvadászatot tarthatunk, hiszen ezúttal is lesz tea, forralt bor, kürtőskalács, vagy számos hasonló finomság. Aki pedig inkább szellemi táplálékra vágyik, vagy kikapcsolódni szeretne advent idején, az bizonyára örülni fog a koncerteknek és egyéb színpadi programoknak. Ilyenkor ugyanis rendre az ünnepkörhöz kapcsolódó műsorokkal készülnek a 17. kerület óvodái, iskolái, tánccsoportjai, így az édesanyák, édesapák idén is megnézhetik lelkesen szereplő gyermekeiket, a Fő térre pedig egyébként a nagyszülők szintén kijöhetnek, számukra ugyanúgy kedveskednek a szervezők néhány kifejezetten őket érdeklő programelemmel. Azt is tudni kell, hogy az Advent Rákosmentén égisze alatt nemcsak civil fellépők, hanem helyi és országos ismertségű előadók, együttesek is koncerteznek, és az sem utolsó érv, hogy nem kell elhagynunk Rákosmente határait, ha hasonló élmények után vágyakozunk éppen.

Ami még fontos, hogy idén is lesz ugyanitt adventi gyertyagyújtás a helyi egyházak képviselőinek, és a városvezetés tagjainak részvételével, sőt, maga a Mikulás is tiszteletét teszi az adott napon a helyszínen, a Kiss Kata Zenekar közreműködésével.