Az utóbbi időszakban körbenéztünk Rákosmente óvodáinak háza táján, és meg kellett állapítanunk, hogy nemcsak az egyes kerületrészek rendezvényei formálnak helyi szinten közösségeket.

Számos beltéri és szabadban megtartott program segíti a kerületben élők kikapcsolódását. Hogyha havi lebontásban nézzük, akkor is megállapítható, hogy szinte minden hétvégére jut egy, vagy akár több ilyen jellegű esemény, ezért nem feltétlenül kell elhagyni a kerület határait azoknak, akik ki akarnak kicsit mozdulni az otthonukból. Ez az opció az idősebb polgárokat egészen biztosan örömmel tölti el, hiszen ők már jellemzően nem szívesen utaznak be a belvárosba, és szerencsére tényleg sokszínű rendezvények fogadják őket itt, helyben is. Mi azonban most a legfiatalabb korosztályra irányítjuk a figyelmet azáltal, hogy megnézzük: ők az elmúlt időszakban milyen közösségi rendezvényeken vehettek részt a 17. kerület kisgyermeknevelő intézményeinek valamelyikében.

A vakáció végeztével, a nyári szünetben érvényes ügyeleti rendszert követően újra a megszokott formában kezdtek üzemelni az óvodák, amelyek közül a Hófehérke elnevezésű már szeptemberben megtartotta közel kétévtizedes hagyományra visszatekintő családi napját. A megszokott módon ekkor kerültek kiosztásra náluk az úgynevezett Köszönet díjak is, amelyek átadásával 2004 óta fejezi ki háláját a kisgyermeknevelő intézmény vezetése azoknak a dolgozóknak, szülőknek, illetve a lakókörnyezetben élőknek, akik sokat tettek az óvodáért. 

Ugyanebben a hónapban érkezett a hír, hogy új műfüves futballpályát kapott a Napsugár Óvoda az önkormányzat jóvoltából, a gyermekek pedig jó hangulatú közös futballozással avatták fel a korszerűsítés következtében már valóban 21. századi elvárásokhoz igazodó területet.

A Micimackó Óvodában nagyon hasonló fejlesztés ment végbe: az udvart itt is prémium pázsittal látták el, amely az új generációs technológiának köszönhetően semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, nem veszélyes az egészségre. Az ünnepélyes átadás az évente megtartott Mihály-napi rendezvénnyel egybekötve történt meg: így a kicsik és azok szülei nem csupán a családi nap kiváló szórakozást nyújtó programelemeinek örülhettek.

A Rákosmenti Összefogás Óvoda szintén ebben az őszi időszakban vállalkozott arra, hogy családi napot szervez, nem titkolt célként jelölve meg, hogy az esemény folyamán az újonnan érkező legkisebbeket megismertessék az óvodapedagógusokkal és a csoporttársakkal, mivel ez a fajta megalapozás a könnyebb beszoktatást segíti meg.

95 éves lett a Rákosmenti Hétszínvirág Óvoda, melynek vezetősége október 3-án ebből az apropóból rendezett családi napot a növendékeinek, akik számára azonban a szintén közösségi jellegű Hétszínvirág Napok nevű kezdeményezés sem ismeretlen.

A Mákvirág Óvoda szüreti mulatságra hívta össze nemrég a gyerekeket és a szülőket, a nap folyamán pedig az intézményt érintő legújabb fejlesztésekről is szó esett, melyek Rákosmente Önkormányzatnak támogatásával, illetve alapítványi forrásból valósulhattak meg. Ilyen volt a redőnycsere, vagy annak a mini futballpályának a kivitelezése, melyet a Rákosmenti Mákvirág Óvoda udvarára telepítettek nyáron a szakemberek.