A magyar operett napját ünnepeltük a héten, ennek kapcsán ezúttal olyan rákosmenti eseményekből szemezgetünk, amelyekben ez a népszerű zenei műfaj valamilyen vonatkozásban megjelent.

Az első magyar operett, amelynek a műfaji megnevezése is ez, Huber Károly műve volt 1863-ból, a Víg cimborák címmel. A magyar operett napján hadd beszéljünk elsőként egy másik tematikus napról, az idősek világnapjáról, hiszen jellemzően ez a korosztály az, amelyik a műfaj legnagyobb rajongója, elkötelezett kedvelője. Nem véletlen, hogy amikor Rákosmente Önkormányzata felköszöntötte a nyugdíjaskorúakat a Vigyázó Sándor Művelődési Központban, akkor Oszvald Marika Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő szórakoztatta a közönséget operettrészletekkel. Természetesen ezen a rendezvényen a Csárdáskirálynő egyik betétdala is elhangzott, Kálmán Imre népszerűsége ugyanis az idők során sem fakult meg, és mindenkinek az ő neve ugrik be, ha azt a kifejezést hallja, hogy magyar operett.

A Rákoshegyi Bartók Zeneház nem tartozik a muzeális létesítmények közé, azonban ennek ellenére is minden évben szívesen csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvényhez. Az operett 2022-ben itt is megjelent, idén nyáron ugyanis a szervezők Denk Viktória, Árvai Dániel és Kollár Péter Erik közreműködésével népszerű operett és musical dallamokkal várták az érdeklődőket az intézményben.

Amennyiben egy kicsit messzebbre tekintünk vissza, megállapíthatjuk, hogy a pandémiával terhelt 2020-as esztendő alatt sem kellett nélkülözni az operettműsorokat a 17. kerületben. A Rákoshegyi Bartók Zeneház falai között abban az időszakban is a hazai zeneszerzők klasszikusait mutatták be a fellépők egy tematikus esemény alkalmával, így egyebek mellett a Marica Grófnő és a már említett Csárdáskirálynő dallamai szintén felcsendültek a helyszínen.

A Köszönjük Magyarország program az akkori járványhelyzetre való tekintettel lehetőséget kívánt teremteni az előadóművészek egzisztenciális helyzetének javítására, valamint a kulturális életben jelentkező hiány pótlására is. Az erre irányuló koncertek egyikének ezúttal a Rákoskerti Művelődési Ház kertje adott otthont, ahol Teremi Trixi Kálmán Imre-díjas színművész gyűjtött csokorba örökzöld operett slágereket.

Mindezeken kívül a kerületrészi díjak átadásakor is gyakori programelemnek számít a magyar operett, és hogy kik részesülhetnek kitüntetésben? Az Önkormányzat mindig egy-egy olyan személynek adományoz elismerést, aki példamutatásával, maradandó alkotásaival és munkájával az adott kerületrész szellemi és anyagi gyarapodásához jelentős mértékben hozzájárult.

Felbukkan továbbá az operett műfaja egyes kiállításmegnyitókon, a nagyobb léptékű közösségi eseményeken, amilyen a Majális, vagy az Advent Rákosmentén programfolyam, amelyet a helyhatóság a fokozott érdeklődésre való tekintettel idén is megrendez.