A Magyar Festészet Napja civil kezdeményezésként 2002-ben jött létre, ötletgazdái szerint pedig minden évben fejlődik, bővül és egyre nagyobb léptékben gondolkodik. Bár Rákosmentén nincsen hagyománya, a 17. kerületben enélkül is aktív művészeti élet van jelen, melynek a festészettel kapcsolatos rendezvények méltán elismert részei.

Ezúttal a 2022-es év eddigi festészeti jellegű történéseiből szemezgettünk, a héten esedékes Magyar Festészet Napjának alkalmából. Januárban a Rákoshegyen található B. L. Terem egy szélesebb spektrumú esemény létrehozásával adott teret a felsőfokú tanulmányokkal rendelkező alkotóknak, közöttük festőművészeknek. A kiállított munkák között ugyanis akril- és olajfestmények egyaránt szerepeltek. Ugyanebben a hónapban A magyar kultúra napjának tiszteletére 27. alkalommal került sor a Rákosmenti képző-, ipar- és fotóművészek kollektív tárlatára, melyen a festészet, mint műfaj szintén nagy hangsúllyal volt jelen. A zsűri egybehangzó döntése alapján akkor pont egy festőművész, Salamon György Izsáki vendéglő című festménye érdemelte ki a fődíjat.

Februárban Ablakon innen és túl címmel nyílt kiállítás a Rákoscsabai Közösségi Házban. A tárlat rendhagyó előzményekre nyúlik vissza, ugyanis a pandémia miatti lezárások idején az intézmény ablakában voltak megtekinthetők a most bemutatkozó művészek munkái, például festmények. A rákövetkező hónapban a Rákosmenti Kísérleti Művésztelep első közös kiállítására is sor került, amely egy újabb lehetőséget szolgáltatott a festészet rákosmenti térhódításának. A Vörös árnyalatai címmel nyílt meg egy tárlat március 27-én. A képzőművészeti mustra három amatőr festőnek: Vörös Jánosnak, valamint feleségének és húgának, Vörös Jánosnénak és Vörös Zsuzsának alkotásait mutatta be a közönségnek.

Áprilisban a 141 esztendővel ezelőtt született Bartók Béla emlékének szentelt rendezvények sorába illeszkedett Rab-Kováts Éva festőművésznek a világhírű zeneszerző által inspirált tárlata bele. A képeinek egy része is Bartók egyik legismertebb operájának jeleneteit ábrázolta. 

A Gyulai Iskola – harmadik generáció címmel nyílt kiállítás május 8-án az Erdős Renée Ház Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóteremben. A művésztelep gyökerei szorosan kötődnek a 17. kerülethez, ugyanis az alkotócsoport alapítója Tóth Tibor helyi illetőségű képzőművész volt. Vágó Zoltán növendékinek bemutatkozó tárlatára a Vigyázó Sándor Művelődési Központ Ballonyi Galériáján. A pedagógus 2022-ben egyébként kettős jubileumot ünnepel: 25 évvel ezelőtt indította el festőiskoláját a 17. kerületben, emellett pedig éppen 50. alkalommal szervezett tárlatot tanítványainak festményeiből, így ez az esemény méltán illeszkedett a Magyar Festészet Napjának témakörébe.

1872-ben látta meg a napvilágot Kotász Károly, születésének 150. évfordulója alkalmából pedig idén szeptember 10-én, az az Erdős Renée Házban állították ki az elsősorban magán- és közgyűjteményekből származó festményeit, illusztrációit, valamint vázlatait. Róla egyébként azt kell tudni, hogy 1911-ben vásárolt házat Rákoskeresztúron, és Fekete Olgát, aki a Fuchs-család rokonságához tartozott, 1919-ben vette feleségül. Külföldön művészként először 1922-ben mutatkozott be, melyet számos hasonló jellegű megjelenés követett. Élete utolsó időszakában azonban jóformán ki sem mozdult Rákoskeresztúrról. Öccsének feljegyzései szerint Kotász Károly elborult elmével, 1941-ben halt meg, Rákoshegyen 1991-től utcát neveztek róla el, Tápiószele utcai házán pedig születésének 125. évfordulóján Rákosmente Önkormányzata emléktáblát helyezett el.