Éppen ma van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap figyelemfelhívásként a környezetszennyezés veszélyeire, illetve a szelektív hulladékgyűjtés hasznosságára. Ebből az alkalomból azt nézzük meg, milyen akciók és kezdeményezések vannak kerületi szinten ebben a témakörben.

A nemzetközi hulladékgyűjtő napot éppen ma, szeptember 23-án tartják meg világszerte, itt Rákosmentén pedig az év egyéb időszakában is léteznek olyan kezdeményezések, amelyek a középpontba helyezett világnap célkitűzésének megfelelnek. Nem kell sokat várnunk az egyik ilyenre, ugyanis október 9. és 20. között elindul Rákosmentén a lomtalanítás és veszélyeshulladék-gyűjtés, amikor a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladékokat gyűjti össze az FKF, ne feledjük, a társaság a lomokat ezúttal is kizárólag a kihelyezést követő napon szállítja el. Az fkf.hu-n már fel is vannak tüntetve a 17. kerületi lomtalanítási körzetek, melyek esetében az egyes lomkikészítési napok is ki vannak jelölve.

Létezik az FKF-nek egy másik szolgáltatása, amit Rákosmentén is bárki igénybe vehet: az idei esztendőben is március 1-jén kezdte meg a főváros zöldövezetes kerületeiben a kerti zöldhulladékok járatrendszerben történő elszállítását a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt., ehhez pedig speciális lombzsák kell, melyek ingyenes kiosztása jelenleg is tart az önkormányzat szervezésében.

A helyhatóság idén májusban újabb kedvezményt tett: térítésmentesen biztosította a háztartásokban keletkezett építési, bontási törmelék, sitt leadásának lehetőségét, és érdemes volt, mert nagyon sokan éltek vele.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciójában a 17. kerület is rendszeresen részt vesz, jól emlékszünk rá, hogy tavaly októberben civilek és önkormányzati képviselők a Bökényföldi út mentén haladva közösen tisztították meg az egyes területeket, az önkéntesek az általuk bejárt útvonalat akkor három-négy óra leforgása alatt több, mint 10 zsáknyi hulladéktól szabadították meg.

Ezen kívül is nagyon népszerűek a témában a helyi szintű civil kezdeményezések, Péntek Ilona már több alkalommal szervezett ilyeneket, Rákosmente Önkormányzatának Környezetvédelmi csoportja pedig az egyik tavalyi alkalomkor is készséggel nyújtott ehhez segítséget zsákokkal és hulladékgyűjtő konténerekkel.

Budapest legnagyobb és legzöldebb kerületeként környezetünk tisztaságáért jó lenne, ha minden itt élő felelősséget érezne, az erre való ráhangolást pedig már gyermekkorban el kell kezdeni, ezért üdvözlendő, hogy Rákosmente iskoláiban és óvodáiban gyakorta vannak erre irányuló rendezvények.