Ez alkalommal annak jártunk utána, hogy a kertes házas övezetekben élő rákosmentiek mihez is kezdhetnek a fákról ilyentájt hatalmas mennyiségben lehulló levelekkel.

Rákosmentén a családos házakban élők számára az ősz a lehullott falevelek összegyűjtésének időszakát is jelenti. Arra figyelmeztetik esztendőről esztendőre őket ilyenkor a szakemberek, hogy a leveleket a friss hajtásokról, fűfélékről, örökzöldekről és a gyepfelületről is érdemes összeszedni, mert a nedves falevelek alatt rothadásnak indulnak a növények, a fényhiány miatt pedig barna foltok keletkeznek a gyepen. A levelek egy részét persze beltéri dekorációként is felhasználhatjuk: egy vastagabb könyv lapjai közt préselhetjük őket, hogy aztán az évszak hangulatát visszaidéző kollázs készülhessen belőlük, vagy éppen tartóssá tehetjük zsírpapírral, illetve mikrohullámú sütő segítségével ezeket.

A kertben és a ház előtt összegereblyézett levelek java azonban mennyiségéből következően nem kerül a falra bekeretezve. Az első szóba jöhető megoldásként komposztálhatjuk is a kertészkedés közben felhalmozódott levélhegyeket, mindössze arra kell figyelnünk, hogy eltérő a különböző fajok leveleinek lebomlási ideje. Nehezen komposztálható például a dió, a vadgesztenye, a platán, a bükk, a tölgy és a nyárfa lombja, a tűlevelek pedig különösen lassan bomlanak le. Ugyanakkor az éger, a juhar, a kőris, a mogyoró, a fűzfa, a gyümölcsfák, a hársfa és a nyírfa leveleivel nem lesz ilyen jellegű problémánk, a lebomlási folyamat során könnyebben boldogulhatunk ezekkel.

Bár július 31-én már lejárt a jelentkezési határidő, de sokan éltek a lehetőséggel: Rákosmente Környezetvédelmi Pályázatán a zöldfelülettel rendelkező ingatlanok területén komposztáláshoz szükséges eszközök beszerzésének támogatására lehetett pályázni ingatlanonként legfeljebb 35 000 Ft értékben, társasházanként legfeljebb 50 000 Ft értékben.

Egy másik projektnek is utána néztünk: Sári Kovács Szilviának, Karcag város alpolgármesterének ötlete nyomán indult el a Legszebb konyhakertek elnevezésű kezdeményezés 2012-ben. A XVII. kerület is csatlakozott az Agrárminisztérium közreműködésével életre hívott Magyar Örökség-díjas országos programhoz, ahol az idei esztendőben a környezettudatos kert témakörére koncentráltak az ítészek, tehát itt is hangsúlyos szerephez jutott a komposztálás jelentősége.

Azoknak sem kell azonban tanakodniuk, hogy mi legyen az ilyenkor, ősszel összegereblyézett falevelekkel, akik nem alkalmazzák az előbbi módszert. Rákosmente Önkormányzata 2006 óta szervez ingyenesen igénybe vehető lombzsákosztást a kerület polgárai számára azzal a céllal, hogy az érintettek a felhalmozódott zöldhulladékoktól környezetbarát módon szabaduljanak meg. A levélgyűjtő zsákok kiosztása minden évben előre kijelölt időpontban történik meg, az önkormányzati képviselők pedig különböző helyszíneken adják át a zsákokat a rakosmente.hu oldalon megtalálható táblázatban foglaltaknak megfelelően. Úgy tudjuk, a helyhatósághoz ezúttal hetvenezer darab FKF feliratú zöldhulladékgyűjtő-zsák érkezett, a kihelyezést követően ezeket szállítják ugyanis a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. szakemberei kizárólag el, egyéb zsákot vagy gyűjtőalkalmatosságot nem.

Az osztáskor megjelent lakosok személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatását követően kapják kézhez a zsákokat, amelyeket írásbeli meghatalmazás birtokában akár mások helyett is el lehet hozni a helyszínről minden esetben, de vannak olyan önkormányzati képviselők, akik előzetes egyeztetést követően személesen viszik el az igénylők számára a meghatározott mennyiséget.