Szeptember 1-én Rákosmentén is kezdetét vette a 2022/2023-as tanév, ennek apropóján pedig összegyűjtöttünk pár országos és helyi vonatkozású számadatot és érdekességet.

Az elmúlt tanév a járványhelyzet enyhüléséből következően már itt, a 17. kerületben is jelenléti oktatás mellett zajlott, ezért számtalan olyan közösségi programot meg tudtak valósítani az iskolák, amelyeket a pandémia aktív szakaszában el kellett halasztaniuk, emellett pedig az online tanórák követelményeihez nehezebben alkalmazkodó diákok is felzárkózhattak azáltal, hogy visszaülhettek az iskolapadba, és minden újra a régi kerékvágásban haladt.

Az iskolák az idei tanévre felkészülve tisztasági festéseket hajtottak végre a nyár legutolsó időszakában, akadt, ahol a padlózat, vagy a folyosó falainak borítása újult meg ugyanekkor, de nem maradtak el a nagytakarítások, illetve fertőtlenítő eljárások sem. Utóbbira azért volt szükség, mert még mindig fellelhetőek koronavírusos esetek, és fontos volt, hogy a helyi oktatási intézményekben is minden jelenlegi járványügyi előírás teljesítve legyen.

Indokolt volt az alapos előkészület, hiszen iskolai tanulmányait Rákosmentén szeptembertől 591 fő első osztályos kisdiák kezdte meg a Kelet-Pesti Tankerületi Központ fenntartásában működő létesítményekben, a Gyurkovics Tibor Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény pedig 27 sajátos nevelési igényű elsős gyermeket fogadott a tanév kezdetével. Rákosmente középiskoláiba ezúttal 193 tanuló nyert felvételt, elmondható tehát, hogy összesen 5940 diák tanul valamely 17. kerületi iskolában, az EGYMI-ben pedig további 144 gyerek.

Az új betelepülőknek, illetve a fiatalabb korosztályt képviselő családok gyermekvállalási kedvének és hajlandóságának köszönhetően a tanulói összlétszám esztendőről esztendőre növekvő tendenciát mutat helyi szinten. Itt szükséges megjegyeznünk, hogy a kormány az elmúlt években a családtámogatások részévé tette az ingyenes tankönyvellátást, melynek köszönhetően az érintettek gondviselői tanévkezdéskor több tízezer forintos kiadás alól mentesülnek. A kiadványok szállítása augusztus 1-jén kezdődött meg, Rákosmente 14 közoktatási intézményébe pedig nyolcezer tanuló számára közel 100 ezer tankönyv érkezett még szeptember elseje előtt, a megadott határidőre.

A tanév aktuális rendje szerint a diákok szeptember 1-én már itt, a kerületben is megkezdték a tanévet, az utolsó tanítási nap pedig szintén csütörtökre fog esni, ugyanis 2023. június 15-én lesz esedékes. Az őszi szünet október 29-től november 6-ig, a téli december 22-től 2023. január 2-ig, a tavaszi pedig 2023. április 6-tól április 11.-ig tart majd itt, Rákosmentén is.