A nyári melegben mindenki nagyon vágyik a felfrissülésre, hoztunk tehát erre egy nagyon jó ötletet, valamint megemlítünk olyan rossz gyakorlatot is a fürdőzésben, ami egészségkárosító és szabályellenes. A téma kapcsán azonban nem érjük be ennyivel, mert rámutatunk arra, hogy rajtunk, embereken kívül a fáknak, facsemetéknek szintén szükségük van a vízutánpótlásra, márpedig a kerületben több okból is gyakran valósulnak meg faültetések.

Egy kis rákfigura a logója a rákosmenti babacsomagnak, amely már nemcsak az állandó lakcímmel rendelkező családok számára elérhető, hanem azok is igényelhetik, akiknek ide szól a tartózkodási címe, és életvitelszerűen laknak a 17. kerületben. Az újszülött akár saját csemetefát is kaphat az Ültess egy fát gyermekednek! program keretében, azzal a feltétellel, hogy a növény gondozását a későbbiekben is vállalniuk kell az érintetteknek. Útépítést és vasútépítési munkálatokat követően szintén számtalan növendékfa kerül ki a közterületekre, a Madarak és fák napja, vagy a Föld napja egyaránt jó alkalom erre. A Rákosmente Kft. emberei rendszeresen eleget tesznek a gondozási feladataiknak, a mostani kánikula miatt a köztéri fák azonban újabb segítő kezeket igényelnek a vízpótlás tekintetében.

A minap mi magunk is láttunk olyan gépjárművet, aminek utánfutóján víztartály volt elhelyezve, és azt is láttuk egy másik helyszínen, hogy Horváth Tamás polgármester, illetve Rózsahegyi Péter környezetvédelmi tanácsnok személyesen alakítottak ki vízmegtartó gödröt a fák körül, és vezettek bele vizet. Az esti órákban bárki végezhet öntözéseket, ez most ebben az időszakban egyáltalán nem valamiféle túlbuzgó cselekedet.

Ha pedig a kerület polgárainak felfrissülésére adhatunk ötleteket, elsőként le kell szögezzük: a Fő téri szökőkút nem alkalmas fürdőzésre. A szökőkutak vizének brómos csíramentesítése a megmártózásra szánt vizek klóros tisztításával szemben erősebb fertőtlenítést jelent és irritációt okozhat. Ami miatt a szakértők szintén nem javasolják a szökőkutak vizének fogyasztását, illetve ami okán a bennük történő megmártózás sem ajánlatos, az nem más, mint a bemosódó, illetve a zárt rendszerben kialakuló bakteriális szennyeződések jelenléte. 

Rákosmente sokak által kedvelt strandja azonban idén is várja a hűsölni vágyókat. A kültéri medencéket reggel 9-től este 20 óráig vehetik igénybe a hét minden napján az érdeklődők egészen szeptember elsejéig, mindemellett az uszoda továbbra is üzemel. Annak területén július 1-től az öltözőket és a vizesblokkokat újítják fel a szakemberek, ezért mobil öltözők fogadják ezúttal a vendégeket.

Aki elhagyná a kerület határait, a következő intelmekkel azért tisztában kell legyen. A víz jó barát, de a meggondolatlan ember számára végzetes ellenséggé válhat. Szabadvizek mentén a legbiztonságosabb, ha a kijelölt fürdőhelyeken strandolunk, melyek elhelyezkedését belügyminisztériumi rendelet határozza meg. Azonban az ellenőrzött partokon is történhet tragédia, ha nem figyelünk az előírások betartására.