A parlagfűírtás szükségessége egy olyan téma, amiről ilyenkor, nyáron feltétlenül beszélni kell. Különös tekintettel arra, hogy Rákosmente bővelkedik a kertesházas övezetekben, illetve Budapest legnagyobb zöldfelületével rendelkezik, jelentős az esélye tehát az agresszív gyomnövény helyi elterjedésének.

A nyár beköszönte együtt jár a parlagfű megjelenésével, nagymértékű felszaporodásának közegészségügyi és gazdaság károsító hatása pedig közismerten számottevő. A legfontosabb a bimbózó állapot megelőzése, ennek érdekében Rákosmente Önkormányzata folyamatosan végez kaszálást az érintett területeken. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy nem mindegyik közterület önkormányzati fenntartású, így az irtási kötelezettséget nem minden esetben a helyhatóságon szükséges számon kérni.

Mindemellett az egyéni felelősségvállalás egyaránt nélkülözhetetlen részét képezi a parlagfű elterjedése elleni küzdelemnek, ezért a ház- és a földtulajdonosok, valamint a használók úgyszintén kötelesek elvégezni az irtást, amint ez az agresszív gyomnövény náluk is felüti a fejét.

Amennyiben a kerület határain belül bárki parlagfüves zónákat észlel, az Önkormányzat Környezetvédelmi Csoportjánál tehet bejelentést, a 06-1-253-34-10 számon, vagy a [email protected] email címen. A parlagfűvel való szennyezettségre vonatkozó jelzés egyébként az országos Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül is megtehető. Ezt követően az ügyintéző a helyszínen vizsgálja meg az ominózus ingatlan fertőzöttségét, a földhivataltól beszerzi a tulajdonos adatait, majd megteszi a szükséges intézkedést. Természetesen gyommentesítésre kötelezi az adott tulajdonost, és úgynevezett közérdekű védekezést rendel el a terület gazdájának költségére, utólagosan felszámolva a szükséges összeget.

Ki kell térnünk azonban itt arra is, hogy Környezetvédelmi Irodához sok esetben téves riasztás érkezik, hiszen ezt a növényt rendre összekeverik a disznóparéjjal, amely szintén okozhat allergiás tüneteket, de jóval enyhébbeket, mint a parlagfű.

A témával kapcsolatban érdemes még megemlíteni, hogy ParlagfűSTOP címmel ingyenes e-learning tananyagot dolgozott ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ. Az online edukációs platform célja, hogy megismertesse a fiatalokat a parlagfűvel, felhívja a figyelmet káros hatásaira és az irtás fontosságára. A Nébih több hasonló jellegű információs anyag és video elérhetővé tétele mellett rendszeresen jelentkezik országos parlagfű helyzetképpel, a weboldalon pedig a vonatkozó jogszabályi háttérnek is bárki utánanézhet.