Javában tart a nyári szünidő, ezért ezúttal annak jártunk utána, hogy milyen napközis jellegű vagy ottalvós táborozási lehetőségek fogadják a kerületi kisdiákokat helyi, illetve országos szinten.

A nyári vakáció beköszönte mindig egy sarkalatos pontnak számít a kisgyermekes szülők életében, nagyon nehéz ugyanis megoldani a szabadságolásokon kívüli időintervallumban a napközbeni felügyeletet, és nem könnyű kitalálni olyan programokat sem, amelyek lefoglalják a csemetéket.

llyenkor ráadásul a kerületi óvodák mindegyikében számolni kell egy előre meghatározott időpontban életbe lépő zárvatartási időszakkal is, ilyenkor a többi kisgyermeknevelő intézmények biztosítanak szakmai felügyeletet.

A kisiskolások részére a szülők gyakorta már tavasszal felkutatják az egyes táborlehetőségeket, nem ritkán az előfoglalási- és testvérkedvezmények érvényesítése érdekében. A választék hatalmas: a táborfigyelo.hu oldalon már áprilisban közel hatszáz féle opció állt az érintettek rendelkezésére, és még most sem késő szétnézni a webhelyen.

Az Erzsébet-táborok egyedülálló táboroztatási módozatokat jelentenek, hiszen több mint 30 milliárd forintnyi állami támogatásból újjáépülve ma már évente mintegy 170 ezer gyermeket, családot látnak el élményekkel. A résztvevők között hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, gyermekvédelmi gondoskodásban élő, sajátos nevelési igényű, fogyatékkal, továbbá betegséggel élő és gyógyuló gyermekek is vannak, így nem jelent kizáró tényezőt a speciális élethelyzet.

2017-ben indult útjára a Vándortábor Program, mely során kifejezetten a felső tagozatos és középiskolás diákok kapcsolódhatnak ki Magyarország természeti értékeit és az aktív mozgástevékenységek örömeit egyaránt felfedezve. Az államilag támogatott kezdeményezés keretében eddig több mint negyvenezer fiatal, és közel háromezer pedagógus élhetett ezzel a lehetőséggel. A közzétett turnusidőpontok ugyan már tavasszal beteltek, érdemes azonban érdeklődni a visszamondott jelentkezések reményében.

Azok a gyermekek, akik nyaranta is szívesen tartózkodnak itt, Rákosmentén, biztosan örülnek, hogy csak úgy, mint az elmúlt esztendőkben, 2022-ben is meghirdette napközis táborait a Vigyázó Sándor Művelődési Központ, a Rákoscsabai-, a Rákoskerti- és a Rákoshegyi Közösségi Ház, az Erdős Renée Ház, továbbá a Csekovszky Árpád Művelődési Ház – senki nem marad programok nélkül a szeptemberi becsengetésig a különböző kerületrészekben! Az első helyi szintű ilyen esemény június 20-án került megrendezésre, az utolsó kezdete pedig augusztus 22-ére esik.

Mint megtudtuk, az idei nyáron újra megnyitja kapuit a Káptalanfüredi ifjúsági tábor, amelyet teljesen önként vállalt feladatként működtet Rákosmente Önkormányzata. A Balaton északi partján elhelyezkedő létesítmény augusztus végéig látja vendégül a 17. kerületi iskolák diákjait.

Szintén a helyhatóság égisze alatt startolt el az a nyolc héten át tartó napközis jellegű tábor, amelyet az évek során a kisiskolások igencsak megszerettek. A Zrínyi Miklós Általános Iskolában zajló foglalkozásokkal párhuzamosan a másik helyszínen, a Gyurkovics Tibor Általános Iskolában pedig hátrányos helyzetű, továbbá tanulásban, valamint értelmileg akadályozott gyermekek tölthetik a szabadidejüket.

Az Önkormányzat továbbá felkarolta a Pesti út 27-29. szám alatti Garzonházakban élő gyermekeket, és nemcsak a lakókörnyezetüket változtatta szebbé és élhetőbbé a Rákosmenti Krízistömb Rehabilitáció 2016 elnevezésű pályázaton elnyert összeg segítségével, hanem kézműves tábort is szervezett, a lebonyolításhoz neves helyi képzőművészeket felkérve.