Éppen a mai napon van Semmelweis Ignácnak, az „anyák megmentőjének” születési évfordulója, ezért minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ebből az alkalomból visszatekintettünk a 2022-es év eddigi időszakára, és sorra vettük a rákosmenti vonatkozású, speciálisan az egészségüggyel kapcsolatos történéseket.

Amint azt mi is megfigyeltük, valamennyi alapellátásban működő háziorvosi rendelő megújult az elmúlt évek során a 17. kerületben, és történt egy zöldmezős beruházás is, a Kucorgó téri rendelő esetében, amelyet a kivitelezők a Csongrád utcai létesítmény kiváltásának érdekében építettek fel, de nem annak a helyén, hanem egy teljesen új helyszínen. Amennyiben a 2022-es esztendő egészségüggyel kapcsolatos projektjeit tekintjük, meg kell említenünk, hogy májusban megtörtént a rendelő használatba vétele, akkor bejárást is tartottak az intézmény területén.

Egy másik átköltözésről is be kell számolnunk akkor is, ha az nem a 17. kerületben történt meg. A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet ellátási körébe ugyanis Rákosmente egyaránt beletartozik. Márciusban érkezett a hír, hogy akkoriban fejeződött be a X. kerületi intézmény új szakrendelőjének építése, a beruházásra 5,8 milliárd forintot fordított a kormány. A Maglódi út és a Lavotta utca sarkán lévő 5500 négyzetméteres szakrendelőben abban a hónapban meg is kezdődött az addig a kőbányai egészségházban és a kórházban működő járóbeteg-szakrendelések átköltöztetése.

Az egészségügy fontos szereplői a védőnők, a Magyar Védőnők Napjához kapcsolódva június 17-én a Rákosmenti Védőnői Szolgálat szakembereit köszöntötték a Podmaniczky Rendezvénykastélyban. Hasonlóan jelentős feladatot végeznek rendszeresen a véradásokat lebonyolító egészségügyi dolgozók, akiket szintén nem hagyhatunk ki a felsorolásból. A véradás különleges jelentőségű cselekedet, hiszen azon túl, hogy akár életeket is menthetünk vele, még a saját egészségünket is óvjuk

Június 21-én várták legutóbb ilyen eseményre a donorokat a XVII. kerületben, ezúttal a Rákosligeti Borromei Szent Károly Katolikus Körben. A soron következő 17. kerületi véradási akció már szervezés alatt áll, így a segítőszándékú polgárok legközelebb júliusban adhatnak majd vért Rákosmentén.

Ne feledjük! 2022. július 1. Semmelweis-nap, amely az egészség területén dolgozók számára a 2003.évi LXXXIV.törvény 15/b.§-a alapján munkaszüneti napnak minősül. Ezen a napon a kórház és a rendelőintézet szakrendelései nem fogadnak betegeket, a sürgősségi ellátás, illetve az intézmény fekvőbeteg osztályai a hétvégén szokásos ügyeleti rend szerint működnek.