Javában tart már a nyári időszak, amikor nemcsak a saját, de a házi kedvenceink komfortérzetét is biztosítanunk kell a melegben, netán kánikulában. Ezeket a lépéseket reményeink szerint mindenki alkalmazza, aki állatot tart, összeállításunk viszont talán így sem lesz haszontalan.

A hobbiállatok közül a legnagyobb számban éppen a kutyák vannak jelen a XVII. kerületben, talán nem is gondolnánk, hogy több, mint kilencezer példány él belőlük a lakótelepi, illetve kertesházas övezetek valamelyikében. Sok más házikedvenc mellett pontosan az ő érdekükben jött létre Rákosmente Önkormányzatának égisze alatt az úgynevezett Állatbarát Rákosmente Koncepció még 2015-ben, olyan – azóta már megvalósult – célkitűzésekkel, mint új kutyafuttatók telepítése, a közterületekre kihelyezett kutyapiszok tároló edények számának növelése, a kóbor állatok ideiglenes elhelyezését szolgáló kennel működtetése, vagy hogy legyen egy chipleolvasó a Polgármesteri Hivatal épületében.

A gazdák azonban az első számú felelősei annak, hogy házi kedvenceik élete komfortos legyen, akár most is, a jelentős meleggel terhelt nyári időszakban. Ilyenkor az udvarban mindig biztosítsunk árnyékos területet, továbbá érdemes akár több helyre is kihelyeznünk nagyobb mennyiségű ivóvizet, amit zárt terekben is szükséges sűrűn cserélni, mert bizony egy panellakásban is hamar megmelegszik. Mivel az emberekhez hasonlóan a kánikulában az állatok mozgásigénye is csökken, mérsékelhetjük az étel mennyiségét.

Fontos tisztában lenni vele, hogy a nyár folyamán egy tűző napon hagyott zárt gépjármű belsejében a gyermekek és a háziállatok rövid időn belül súlyos egészségkárosodást szenvedhetnek. Ebből kifolyólag az emberi felelőtlenség rosszabb esetben halálos következménnyel is járhat. 

Nyáron a szabadságolások, illetve az iskolaszünet okán nagyobb lélegzetű sétákat is bevállalhatunk ebeinkkel. Ennek kapcsán jegyeznénk meg, hogy ugyan az iménti rendelkezések betartása a gazdák többségének természetes lehet, azzal azonban még közülük is nem ritkán csak utólag szembesülnek, hogy Rákosmentén a belterületet övező mezőgazdasági térségek magántulajdonban vannak, és művelés alatt állnak, annak pedig azok tulajdonosai cseppet sem örülnek, ha ingatlanjaikat valamiféle önkényesen kinevezett kutyafuttatónak használják számukra ismeretlen, vadidegen emberek.

Népszerű kiránduló helyeink, a Merzse-mocsár és a Keresztúri-erdő „természeti” és „védett természeti” területnek minősülnek, ezért bizony ott sem engedhetjük szabadon kedvenceinket.