A kézművesség világnapja eredetileg egy perzsa ünnep volt, ám 2014-ben a Kézművesek Világtanácsának 50. születésnapja alkalmából globális ünnepnappá nyilvánították annak szándékával, hogy népszerűsítsék a kézzel, emberi erővel vagy minimális gépi rásegítéssel készített termékeket. Rákosmentén – ha magának a világnapnak nem is – a kézműves tevékenységeknek létezik hagyománya.

Manapság nagyon sok fogyasztó részesíti előnyben a hagyományos, kézzel készített termékeket, ezért egyre több vállalkozás alkalmazza a hagyományos, manufakturális technológiát. A kézművesség éppen mára eső világnapján mi másról is beszélhetnénk, mint arról, hogy itt, Rákosmentén milyen lehetőségei vannak a kézművességnek, illetve az ilyen jellegű termékek kedvelőinek.

A 17. kerületben működik a Rákosmenti Népművészeti és Kézműves Egyesület, melynek tagjai a pandémiás időszakot kivéve esztendőről esztendőre bemutatják alkotásaikat a közönségnek. Legutóbbi tárlatuk Helyi kézműves értékeink címmel valósult meg. Használati- és dísztárgyak, kerámiák, ruhaköltemények kerültek ki a kiállítók kezei közül, megcsillogtatva az egyéni kézügyesség révén megjelenő tehetségüket. Persze az egyesület emellett aktív résztvevője az egyes kerületrészek közösségépítő eseményeinek. Ha csupán az elmúlt időszak programjait tekintjük át, amelyeken valamilyen formában részt vettek, akkor is számtalan eseményre bukkanhatunk kerületszerte.

Április 23-án a Föld napjának külön eseménysorozatot szenteltek a szervezők Rákosligeten, az egyesület a tagjai által készített portékákkal ott is szívesen fogadta a látogatókat, érdeklődőket. Másnap már Rákoshegyen, a Kézműves udvarban sorakoztatták fel a helyi kézművesek és iparművészek a termékeiket, majd a nyilvános megjelenéseik sorába egy egész kerületet lázba hozó rendezvényt is beillesztettek. Az Önkormányzat idén a Népkertben rendezte meg a Majálist, melyet az eddiginél is nagyobb érdeklődés övezett, a helyszínre a Rákosmenti Népművészeti és Kézműves Egyesület képviselői szintén kitelepültek, és agyagozni tanították a gyerekeket, valamint a vállalkozókedvű felnőtteket.

Az egyesület honlapján újabb felhívás fogadott minket: Horváth Eszter keramikus az Ásvány utcában óvodásoknak és iskolásoknak tart kézműves foglalkozásokat kétheti rendszerességgel. Mivel pedig a Rákosmenti Népművészeti és Kézműves Egyesület tevékenységét az önkormányzat is elismeri, a Csekovszky Árpád Művelődési Házban a helyhatóság támogatásával minden hónap harmadik hétfőjén Kézműves Népművészeti Klub fogadja azokat, akik szívesen próbára tennék kézügyességüket.

Akik pedig inkább megvásárolni szeretnék a kézzel készített termékeket, a 17. kerület tömegrendezvényein biztosan beszerezhetnek közülük egyet-egyet. Még messze ugyan a karácsony, de a Fő téri adventi vásár portékáinak jelentős része kézműves, ha ilyesmiket vásárolunk, hamar rájöhetünk, hogy az ilyen jellegű árucikkek a karácsonyfa alá szánt ajándékötletnek is tökéletesek.