A héten volt a gördeszkázás nem hivatalos világnapja, amely 2004 óta ennek a különleges sportnak a népszerűsítése céljából jött létre, ekkor a sportág népszerűsítése céljából számos országban szerveznek különböző rendezvényeket. Itt, Rákosmentén a jeles dátumhoz a Deszkára fel! nevű esemény kapcsolódik, nem szükséges azonban külön alkalmat találni erre a tevékenységre, hiszen több 17. kerületi helyszínen is használhatjuk a gördeszkát, meg is írtuk, hogy hol.

A „Go Skateboarding Day!” elnevezésű sportnapot, magyarul „Menj gördeszkázni! napot Rákosmentén a Deszkára fel! című esemény keretében ünnepeljük meg esztendőről esztendőre. A Népkert egykori rekonstrukciójának részeként a természetes környezet megújítása mellett egy modern BMX- és gördeszka-park is megépült. Eleinte ott került sor a tematikus rendezvény megtartására a mozgásforma népszerűsítése, a fiatalok egészségtudatos, sportos életmódra nevelése, illetve a közösségépítés jegyében. A program állandó elemei a freestyle, hip-hop, capoeira aerobik vagy küzdősport bemutatók kerületi, valamint országos csapatok és egyesületek részvételével, de a sportág alapelemeit is elsajátíthatják ilyenkor a vállalkozókedvű látogatók. Szokott lenni koncert és nyereményjáték is, utóbbi értékes ajándék kisorsolásával zárul.

A helyszínként szolgáló terület egyéb napokon sem kihasználatlan, a jó idő beköszöntével sokan veszik használatba azt.

Idén februárban került nyilvánosságra a hír, hogy megkezdődtek az Aranylúd utca – 513. utca – vasút által határolt részen létesítendő Görpark építésének munkálatai, az önkormányzat ugyanis még 2019 áprilisában nyújtott be sikeres pályázatot az Országos Görpark programra, és a helyhatóság is tett bele önrészt a projektbe. Június 10-én az előbb már említett Deszkára fel! nevű eseménnyel egybeöltve át is adták a sportág kedvelőinek a területet, ekkor a szokásos extrémsportbemutató és a sportkvíz sem maradhatott el, és mint kiderült, szakvélemények szerint 1000 kilométeres körzetben ennyire jó minőségű pálya nincsen.

Szabadidősportként bárkinek ajánlható a gördeszkázás. Versenyszerűen nem árt a megfelelő magasság, rugalmasság, koncentráció-képesség, viszont a túlsúly aggályos lehet. Fejleszti az egyensúlyérzéket, koncentrációt, állóképességet, erőnlétet, reakcióidőt, tehát hasznos időtöltésnek számít mindenképpen.

Amennyiben gördeszkát szeretnénk vásárolni magunknak vagy családtagjainknak, vegyük figyelembe a szakemberek által ajánlott szempontokat. A lap szélessége fontos a stabilitás szempontjából. A klasszikus gördeszka hossza nagyjából 80 centiméter, gyermekeknek a rövidebb deszkák a megfelelőek. Az az ideális, ha ezek a darabok kanadai juharból vannak, az olcsóbbak japán juharból, bükkből vagy tölgyből készülnek el. A lapok általában 5-9 rétegből állnak. A kisebb és lágyabb kerekek lassabbak, de biztonságosabban tapadnak, a keményebbek és nagyobbak pedig gyorsabbak, tehát megvételkor ez az információ is nagyon fontos lehet.