A héten ünnepelhettük meg a magyar védőnők napját, 107 esztendővel ezelőtt alakult ugyanis meg a védőnői szolgálat Budapesten Stefánia belga királyi hercegnő védnökségével. A jeles évforduló alkalmából ezúttal a Rákosmenti Védőnői Szolgálat járványidőszak alatti, és azon kívüli tevékenységét fogjuk bemutatni.

A Rákosmenti Védőnői Szolgálat tevékenységének bemutatásakor nem elegendő a megszokott definíciót leírnunk, amely szerint a védőnők feladata a várandós nők szülés előtti és utáni segítése.

Léteznek ugyanis iskolai védőnők, akik az oktatási intézmények területén végzik a szűréseket, védőoltásokat szerveznek, a tanulók személyi higiéniáját ellenőrzik, ha kell a diákokkal is beszélgetnek. A területi védőnők családokat látogatnak, tanácsadásokon fogadják a gondozottjaikat. Ezek az érintett szakemberek számára teljesen rutinszerű feladatok lehetnek, igen ám, de a járványos időszakban azonban eddig nem tapasztalt kihívásokkal és körülményekkel kellett mindannyiuknak szembesülnie.

Természetesen a pandémia alatt is igyekeztek támaszai lenni az édesanyáknak, de a járványhelyzet nyomán országos jelentőségű eljárásrendnek kellett megfelelniük. Az online térben vették fel tehát a kapcsolatot a szülőkkel, az iskolásokkal és a pedagógusokkal.

Ugyanakkor szükség esetén a védőnők személyesen is rendelkezésre álltak, vagy ingyenesen elérhető oktatóvideókkal készültek. Az oltások beadása nagy felelősséget és terhet rótt a háziorvosokra a koronavírus járvánnyal terhelt időkben, ezért Rákosmente Önkormányzata bevonta a Védőnői Szolgálat munkatársait is, hogy adminisztratív segítséget nyújtsanak azoknak az orvosoknak, akik erre igényt tartottak.

A pandémia lecsengésével a Védőnői Szolgálat háza táján nemcsak a személyes konzultációk, hanem a közösségi jellegű programok is beindultak, április 28-án például kismamák és várandós anyukák számára szervezett, IBCLC szoptatási szaktanácsadó által vezetett segítő csoportot indítottak el, ahol a jelenlévők rendszeresen meg tudják osztani egymással saját tapasztalataikat, gondolataikat, valamint lehetőségük nyílik az esetleges nehézségeik átbeszélésére. Ahogyan pedig a szervezet honlapján, a www.rvsz.hu weboldalon is megírták: a Rákoshegyi Közösségi Házban újra elindult a Baba-mama Klub.

2020. január 14-én páratlan önzetlenségük és hivatástudatuk elismeréseként kaptak kitüntetést azok a védőnők, akik sokat tettek a várandós és szoptatós kismamák, valamint az újszülöttek egészséges fejlődése érdekében. A díjat 2020-ban Vidáné Válóczi Éva, Katona Csabáné, és Borbélyné Horváth Anikó vehette át Soltész Miklóstól, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárától.

Nem ez volt azonban az egyetlen elismerés, amit 17. kerületi védőnők kaphattak meg a közelmúltban. A tavalyi esztendő elején Ács Rozália, a Rákosmenti Védőnői Szolgálat vezetője, valamint Kosztolányi Edit területi védőnő az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által kiírt „Jó gyakorlatok a védőnői munkában” elnevezésű pályázatra készített anyagukkal első helyezést értek el. 

A helyhatóság pedig helyi ünnepséggel köszönti a rákosmenti szervezet tagjait esztendőről esztendőre, éreztetve általános megbecsülésüket itt, a 17. kerületben.