A család intézményét világnap formájában május 15-én ünnepeljük, bár nem közismert ez a dátum, mivel kissé elvész a sok hasonló tematikájú jeles nap között. Mi mindenesetre utánajártunk, és összegyűjtöttük azokat az előnyöket, amelyeket Rákosmente kínál az itt élő családoknak.

Egy újszülött érkezése kiemelten fontos időszak a családok életében, az örömteli pillanatokhoz pedig Rákosmente Önkormányzata is igyekszik hozzájárulni a 2016 óta elérhető Babacsomaggal, amelyet már nemcsak azok kaphatnak meg gyermekük érkezésekor, akik állandó lakcímmel rendelkeznek itt, a 17. kerületben, hanem azok is, akiknek csupán a tartózkodási címük szól ide, viszont huzamosabb ideje Rákosmentén élnek. Az „Ültess egy fát gyermekednek!” elnevezésű kezdeményezés szintén olyan lehetőséget kínál, amelyet szívesen használnak ki a családok, ez a projekt ugyanakkor a zöldterületfejlesztést is jelentős mértékben szolgálja.

Ha pedig zöldterületekről beszélünk, azt is meg kell említenünk, hogy számtalan olyan helyszín található a kerületben, amely nagyszerű kikapcsolódást nyújt a családoknak, vagy éppen kirándulóhelyként funkcionál. Az sem probléma, ha a kisgyermekesek ki szeretnének mozdulni a négy fal közül, de még nem vállalják be a túrázásokat. Jó sok játszótér van a kerületben, és szinte mindegyik átesett valamilyen felújításon, vagy játszóeszköz-cserén a közelmúltban.

Mind emellett léteznek évenkénti gyakoriságú közösségi események is, amelyek hol az egyes kerületrészhez köthetők, mint például a Rákoshegyi Napok, vagy a Virágtelepi Fesztivál, hol pedig központi jellegűek, mint mondjuk a Pesti úti Népkertben sikerrel debütáló egésznapos Majális, illetve az Advent Rákosmentén nevű, több hétvégén át tartó rendezvénysorozat, amely szintén bővelkedik a családokat megszólító programokban.

Nyakunkon a nyár, így a Vigyázó Sándor Művelődési Központ az erre vonatkozó hagyományoknak megfelelően idén egyaránt azon van, hogy a már meghirdetett napközis táboraival levegye a terhet a vakáció ideje alatt is aktívan dolgozó szülők vállairól, mellettük pedig különböző helyi csoportok szintén ugyanezen munkálkodnak.

A szülőknek a gyermekük felé irányuló kiadásai az Önkormányzat által megszervezett Diákmunka Programmal ugyancsak enyhíthetőek, akik azonban még soká lesznek érintettek ebben, április végén bölcsődéket „kóstolgathattak”, hogy megismerkedhessenek azok előnyeivel, szakmai programjaival. Sokan vannak itt a kerületben leendő kisdiákok, ők bizony már túlvannak a bölcsődei, óvodai korszakon, és megtudtuk: Rákosmentén – az előzetes felmérések alapján – 789 gyermek válik tankötelessé 2022-ben, akik közül 294-en még óvodában maradhatnak, így várhatóan 495-en kezdik majd meg szeptembertől az első osztályos tanulmányaikat.

Rákosmente Önkormányzata idén is pályázatot hirdetett a 17. kerületben elhelyezkedő családi-, valamint társasházak energetikai felújításának és korszerűsítésének támogatására olyan lakóépületek vonatkozásában, amelyek használatbavételi engedélyét a pályázat kiírását megelőző 15. év december 31-e előtt adták ki, azaz 2007. 12. 31-e előtt épült meg. Emellett a családok otthonfelújítási támogatásáról szóló kormányrendelet alapján az anyagi hozzájárulásra jogosultak számára is elérhetőek kedvezmények.

Természetesen mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy élnek hátrányos helyzetű családok is a kerületben. A Rákosmenti Életfa Humán Segítő Szolgálat pedig Rákosmente Önkormányzatának gyermekvédelmi intézményeként a szociálisan rászoruló gyermekeket, fiatalokat, illetve azok családjait pártfogolja. Egy másfajta segítségnyújtási formaként pedig létrejött, sőt, nemrégiben utolsó szakaszához érkezett a Pesti úti Garzonházak korszerűsítésének projektje, amely az ott életvitelszerűen tartózkodó családok körülményeit nagymértékben optimalizálja.

Rákosmente azonban nemcsak a helyi családokat támogatja: a szomszédunkban zajló háborús események miatt Ukrajnából és Kárpátaljáról Magyarországra menekülőket szintén megsegíti. Március elején érkezett meg az első többgyermekes család, melynek tagjai a Családi és Társadalmi Rendezvények Házában hajthatták álomra a fejüket attól az időponttól. A humanitárius válság azóta elérte a kerület testvértelepülését, Csonkapapit is, ahova a városvezetés rendszeresen eljuttat különféle adományokat.