Eddig a Ferihegyi út forgalomtól elzárt szakasza adott otthont a Rákosmenti Majálisnak, most azonban egy új helyszínen rendezik azt meg, igazi, hamisítatlan zöldkörnyezetben.  

Májusi, szabadban rendezett vidám társas rendezvény. Ezt jelenti szó szerinti értelemben a majális, a definíció pedig mindig is ráillett arra az egésznapos eseményfolyamra, amelyet a Vigyázó Sándor Művelődési Ház és Rákosmente Önkormányzata szervez meg esztendőről esztendőre. Igaz, a járványhelyzet miatt kétéves kényszerszünet gátolta a rendezvény megtartását, pedig a vidám forgatag sokat hozzátesz a kerület közösségi életéhez.

Az elmúlt esztendőkben a Pesti út – Ferihegyi út kereszteződésénél lezárt terület volt állandó helyszíne az eseménynek, csak úgy, mint az Autómentes Nap esetében. Akkoriban oda költöztek ki sátraikkal, standjaikkal a rákosmenti kulturális, szociális- és közintézmények, egyházak, civil szervezetek, melyeknek jelenlévő képviselőivel bárki szóba elegyedhetett, tevékenységükkel a beszélgetés során megismerkedhetett, valamint felmerülő kérdéseit is nyugodtan feltehette. Ezeket a hasznos és informatív eszmecseréket kötetlenebb hangvételű diskurzus is követhette, hiszen ott jártunkkor nem egyszer voltunk mi magunk is szemtanúi annak, hogy akár egymást régen látott rokonok vagy ismerősök futottak össze a Rákosmenti Majális valamelyik programelemére kiérkezve.

Idén hasonló jellegű találkozások szintúgy megtörténhetnek, csak éppen már egy vadonatúj helyszínen, a Pesti úti Népkertben. A választás ideálisnak látszik, hiszen ott zöldterületek vannak, nem pedig betonrengeteg, a környezet pedig a saját véleményünk szerint is a kitűzött célnak sokkal jobban megfelel.

Aki attól tart, hogy az újításnak köszönhetően esetleg nélkülöznie kell a rendezvény állandó velejárójaként elkönyvelt koncerteket, azt biztosíthatjuk, hogy szükségtelen aggodalmaskodnia efelett. Délelőtt a Zabszalma együttes fogadja ugyanis a helyszínre érkező gyerekeket, a népzene szerelmesei az Aranymálinkó HNE fellépésének örülhetnek, de kint lesz a Népkertben népszerű dalaival Rácz Gergő, és 20 órától kezdetét veszi majd a Margaret Island nagykoncert.

Utánajártunk, és megtudtuk, hogy lesznek eddig még példa nélkül álló programelemek, hogyha pedig valaki a gyermekének még nem talált nyárra napközbeni felügyeletet, akkor két színpadi vagy térprogram megtekintése között a helyi művelődési házak által kínált lehetőségekből is szemezgethet.

A Rákosmente TV kvízjátékának résztvevői közül egy sorsolás útján kiválasztott szerencsés nyertes valamilyen értékes ajándékot idén is hazavihet, azt azonban még nekünk sem sikerült kinyomozni, hogy az a bizonyos ajándéktárgy vajon milyen jellegű lehet.

Nem ez lesz azonban az egyetlen olyan szegmense a rendezvénynek, amely meglepetéseket rejtegethet, ezért – és a minden hasonló kerületbéli eseményre jellemző jó hangulat végett – érdemes lesz kilátogatni vasárnap a Pesti úti Népkertbe.