Éppen harminc esztendeje annak, hogy 1992 húsvét vasárnapján fakeresztet állított fel a Vida-dombon a Rákoskerti Szépítő Egylet. Az évforduló alkalmából, valamint a húsvéti ünnepkör vallási vonatkozásaira való tekintettel utánajártunk az akkori történéseknek.

Talán nincs is olyan lakója a kerületnek, aki legalább egyszer ne csodálta volna meg a Vida-dombra jellemző, igazán egyedülállónak mondható panorámát, a dombtetőn állva ugyanis tökéletes kilátás nyílik a Merzse-mocsár és a Ferihegyi repülőtér területére.

A helyszín 1992-ben újabb jellegzetességgel gazdagodott, egy öt mázsa súlyú, és hat méter magas fakereszttel. A feszületet akkoriban egy misztériumjáték bemutatásával avatták fel húsvét vasárnapján lelkes közreműködők segítségével, akik nagy többségben a keresztállítás folyamatából is kivették a részüket. Voltak, akik szellemi munkát tettek hozzá a projekthez, akadtak, akik a kreativitásukat és tehetségüket ölték bele, megint mások pedig a fizikai munkavégzést igénylő fázisokba csatlakoztak be.

A hatalmas fakeresztet Enzsöl Ellák, a Szent Erzsébet Plébánia Templom 1995-ben elhunyt római katolikus plébánosa szentelte fel, aki egyébként Péter apostol szerepét alakította a szertartás napján előadott misztériumjátékban.

Az előadást egy tévéstáb is rögzítette, a keresztállítás két évtizedes jubileumának keretében pedig a Rákoskerti Művelődési Házban összegyűlt érdeklődők újra megtekinthették az elkészített filmet, amit a Kerti Levél weboldalán, illetve a Youtube-on a mai napig is bárki elérhet, visszanézhet.

A filmvetítés után a feszületet Szőke Lajos plébános áldotta meg.

Az esztendők sorában előre haladva bizony korhadásnyomok keletkeztek a kereszten, így azt 2012-ben elszállították, hogy a Rákosmenti Polgári Kör felújíttassa, a vonatkozó munkálatokat az akkori városvezetők egyéni keretükből támogatták meg.

A feszülethez nem csupán a Rákoskerten élőket kötik szentimentális érzelmek, több forrás is elismerően szól a létezéséről, és sokan a távolabbi régiókból érkezők közül is gyakorta készítenek annak helyszínén fényképeket.