Nem sújtja háborús válság, mint Rákosmente másik testvértelepülését, a kárpátaljai Csonkapapit, ezért a Horvátországban található Lovranra kevesebb figyelem vetül mostanában. Ezúttal annak jártunk utána, hogy miként tartja fenn a köztük lévő testvérvárosi kapcsolatot az Opatijai Riviéra bájos kisvárosa, és a 17. kerület.

Az Isztriai-félsziget keleti, és a Kvarner-öböl nyugati partján található Lovrannak, valamint Rákosmentének testvérvárosi kapcsolata 2004-ben kezdődött, az erre vonatkozó együttműködési megállapodást a felek a horvátországi helyszínen 2005 áprilisában is aláírták. Riz Levente, Rákosmente volt polgármestere, 2008-ban akkori zenekarával, az RLB-vel a Lovran endemikus gesztenyefajtájának tiszteletére megtartott ünnepségen lépett fel, városvezetői minőségében pedig ennél komolyabb gesztusokat is megtett a testvértelepülési viszony elmélyítése érdekében. 2009-ben például Testvérvárosi Turisztikai Találkozót szervezett a 17. kerületben, a rendezvény keretében Lovran bemutathatta idegenforgalmi lehetőségeit, 2013-ban ugyanilyen céllal forgattak egyórás filmet a térségben a Rákosmente Televízió munkatársai.

Az Erdős Renée Ház gondozásában lévő kerületi képzőművészeti közgyűjteményt, Csekovszky Árpád keramikusművész hagyatékának legszebb munkáit, illetve több más kerületi kötődésű alkotó tárlatait egyaránt megtekinthette a horvát közönség a náluk üzemelő Laurus Galériában. Megint máskor Edward Primozity, aki nem mellékesen Lovran egykori polgármestereként maga is nagyban hozzájárult a testvérvárosi kapcsolat kiépítéséhez, művészi igényességű fotóit hozta el Rákosmentére.

A lovraniak rendszeres vendégei a Keresztúr Nevű Települések Nemzetközi Találkozójának, vettek már részt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódó 17. kerületi ünnepélyeken, de találkozhattunk velük a jóval kötetlenebb jellegű lecsófesztiválon is, ahol megesett, hogy tengerpart mellől érkező csapathoz méltón rákkal és kagylóval dúsított lecsót készítettek el, míg egy másik évben szarvasgombás ételkülönlegességet tálaltak fel a Horváth Előd lecsófőző verseny keretében.

A település énekkara a rákosmenti Pünkösdi Kórustalálkozó eseményén mutatkozhatott be, ám olyan is előfordult, hogy a Keresztúr nevű települések vetélkedőjének győztesei Lovran városába mentek, ahol a Keresztúr Nevű Települések VII. Nemzetközi Diáktalálkozójának vetélkedőjén mérették meg magukat a történelmi, nyelvi, továbbá honismereti témák mindegyikében.