Kézbe vettük, és átnéztük a megújult Hírhozót, hogy elsők között oszthassuk meg tapasztalatainkat Rákosmente Önkormányzatának ingyenesen elérhető újságjáról, amely idén januártól kezdődően egy eddigiektől eltérő koncepcióra támaszkodva szolgálja majd az 1991-es elinduláskor megfogalmazott alapcélokat.

Amikor az újságot átfutottuk, rögtön találtunk olyan tényezőt, ami a mostani imázsváltás dacára is változatlan maradt, ez pedig nem volt más, mint az a konkrét szándék, amely a lapot életre hívta annak idején. A kerületben élők minél sokrétűbb tájékoztatása a közérdekű jellegű helyi történésekről 2022-ben is maximálisan tetten érhető ebben a sajtóorgánumban. A megvalósítás mikéntje azonban az újdonság erejével hathat: a módszer ugyanis némileg különbözik attól, mint amivel az előző lapszámok operáltak.

Bár nem képzőművészeti alkotásról, hanem csupán egy sajtótermékről beszélünk, a tartalom és forma itt is szervesen egybeforr, egyszerűen megfogalmazva arról van szó, hogy a modernebb arculat fiatalosabb hangnemmel párosul, és ez például egy nagyon nagy előnye az új koncepciónak.

A vizuális megjelenítés a betűtípus megválasztásától kezdve az egyes cikkek bőkezű képi alátámasztásán át egészen a tördelés, térrendezés jótékony módosításáig összhatásában mindenképpen magazinszerűbb jelleget kölcsönöz az újságnak, az ilyen módon felfrissített külső pedig az írások hangvételével elég jelentősen harmonizál.

Az alapvető témasávok, a közéleti, a kulturális, illetve a sporttal foglalkozó oldalak ugyan megmaradtak, ám az új Hírhozóban olyan olvasmányosabb, közérthetőbb tudósításokkal találtuk szembe magunkat, amelyek könnyedségüknél fogva idővel akár az eddigi olvasói réteg kiszélesedését is meghozhatják.

Az önkormányzat havi rendszerességgel megtartott testületi ülésének történéseit a Hírhozó eddigi tartalmi felelősei a precizitás és a teljeskörű alaposság jegyében mindig hosszasan, több oldalon keresztül taglalták, a januári lapszámban viszont egy ugyanolyan körültekintéssel, ám kompaktabb, könnyebben emészthető formában készített összefoglalóval találkozhattunk. Ugyanez a törekvés egyébként valamennyi elolvasott cikk esetében sikeres maradt, így elmondható, hogy az újságszerkesztés lehető legideálisabb feltételeinek eleget téve az információátadás és az érdeklődés fenntartása – az eddigi benyomásaink alapján legalábbis – mindannyiszor együtt jár az arculatváltáson átesett Hírhozóban.