Rákosmente fejlődése évről évre nyomon követhető ugyan, de fontosnak tartottuk összegyűjteni az ezt alátámasztó konkrétumokat. Jelen cikksorozatunkban ezért tematikus megközelítésben szeretnénk bemutatni a kerület érdekeit szolgáló, előre mutató törekvések gyakorlati megvalósulását – a tavalyi esztendő vonatkozásában.

A félévi bizonyítványok kiosztásának időpontjához közeledve azt fogjuk megvizsgálni, hogy a 2021-es esztendőben milyen jelentősebb iskola- és óvodafelújítási projektek zajlottak a kerületben.

A tavalyi év mindjárt egy kedvező hírrel vette kezdetét: Magyarország kormánya révén a Klebelsberg Központ nagymértékű támogatásra tett szert, melyből a 17. kerület oktatási intézményeit fenntartó Kelet-Pesti Tankerületi Központ is részesült. Ennek köszönhetően a Gregor József Általános Iskola is megszépülhetett, a régi épület négy osztályteremében, valamint a folyosón is sor került az elöregedett nyílászárók cseréjére, emellett pedig az alagsorban beázott leányöltözőt egyaránt felújították a szakemberek. Hasonló fejlesztések mentek végbe a Czimra Gyula Általános Iskolában is, ahol a fűtési rendszer korszerűsítésének köszönhetően már a hideg időjárás sem befolyásolhatja kedvezőtlenül az odajáró diákok komfortérzetét. Az Újlak Utcai Általános Iskolában kiépítették a teljes villámvédelmet, a földszinten új PVC burkolatot terítettek le, az interaktív tanítás elterjedésének érdekében pedig a régi projektorok helyett síkképernyős televíziókat helyeztek üzembe.

Márciusban került nyilvánosságra, hogy megújult a műfüves pálya a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium területén pedig 278 millió forintos kormányzati támogatásból egy új könnyűszerkezetes moduláris épületet bocsátottak a tanulók rendelkezésére, mivel az intézmény diákjainak száma folyamatosan nő, a már meglévő épületegyüttes azonban nem alkalmas a bővítésre. 

A Zrínyi Miklós Általános Iskola udvarára is kerültek azokból a virágokból, amiket a Kelet-pesti Tankerületi Központ vásárolt azon oktatási intézmények szabadtéri részeinek szépítésére, melyek az önkormányzati nyári napközis táboroknak adnak otthont a X. és XVII. kerületben. A kezdeményezés keretében összesen 140 tő álló muskátlit ültettek el. 

A Podmaniczky János Evangélikus Általános Iskola 2021-ben hálaadó istentisztelettel üdvözölte az új tanévet a náluk zajló, és két esztendőn át tartó felújítási munkálatok ünnepélyes lezárásaként. A nagyszabású projekt az alagsorok, az informatika-, rajz és technikaterem, továbbá a könyvtárszoba teljes körű korszerűsítését egyaránt magában foglalta.

Az iskolák mellett természetesen a kerület óvodáiban is történtek fejlesztések. Májusban érkezett a hír: új járdaszakasz készült el a Rákosmenti Piroska Óvodánál.

Fennállásának 10. születésnapját ünnepelte tavaly ősszel a Hétszínvirág Óvoda újmajori tagintézménye, annak növendékei pedig a jubileum kapcsán egy madártanösvényt vehettek használatba, ahol különböző ismeretterjesztő és készségfejlesztő játékokon keresztül ismerkedhetnek meg azóta az egyes madárfajokkal.

Az 1977-ben épült Bóbita Óvoda sokáig egy poros, illetve esős időszakban sáros játszóudvart tudhatott magáénak, ezért időszerűvé vált a helyszínen egy csapadékvízáteresztő műfüves burkolat kialakítása, amely a tavalyi évben megtörtént. A Mézeskalács Óvoda Tanár utcai tagintézménye szintén folyamatosan szépülget, így ott is sor került egy hasonló jellegű korszerűsítésre. Azon a helyszínen az udvart a szakemberek egy 25 milliméter szálmagasságú fűhatású pázsittal látták el, melynek azóta is számos előnyét érzékelhetik a gyerekek.