Advent időszakában, Szenteste közeledtével gyakorta nemcsak a családtagjaink, rokonaink, barátaink karácsonyát szeretnénk valahogyan szebbé tenni, hanem olyan ismeretlenekét is, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy az ünnepnapjaik markánsan különbözzenek a szürke hétköznapoktól. Itt Rákosmentén számos ilyen jellegű törekvéssel találkozhattunk mostanában, ezért elhatároztuk, hogy sorra vesszük, és bemutatjuk ezeket a legjelentősebbnek ítélt karitatív megmozdulásokat.

Már november folyamán elindult a Baptista Szeretetszolgálat jól ismert Cipősdoboz akciója, és mint számtalan helyen az országban, úgy Rákosmentén is akadt olyan gyűjtőpont, ahol bárki leadhatta a másoknak szánt ajándékait.

A Városháza melletti területen zajló ételosztás helyi találmánynak számít, időtartamát tekintve legalábbis mindenképpen, hiszen az év utolsó előtti hónapjától egészen márciusig juttatja előre csomagolt készételekhez heti rendszerességgel a kerületi rászorulókat, akik karácsony közeledtével a helyszínről még akár ingyen fenyőfát is hazavihetnek otthonukba.

Az adventi vásárban felállított hatalmas méretű tűlevelű január hatodikát, Vízkeresztet követően szintén karitatív célokat szolgál majd, szociális tűzifaként teljesíti be ugyanis a küldetését.

Az eddigiekhez hasonlóan egyaránt nehéz sorsú embereket támogat december közepén a Magyar Vöröskereszt XVII. Kerületi Szervezete, hozzájuk pedig minden évben az önkormányzat is becsatlakozik, és olyankor a városvezetők maguk adják át a tartós élelmiszerekből és játékokból álló adományokat az érintetteknek.

A Rákosmenti Vállalkozásfejlesztési Iroda nemrégiben örömmel adott hírt róla, hogy alaposan megtelt az adománygyűjtő dobozuk, így aztán minden adott volt ahhoz, hogy a Rákosmenti Életfa Humán Segítő Szolgálat segítségével ezúttal is szebbé lehessen tenni egy rossz anyagi helyzetben lévő család karácsonyát.

Mint megtudtuk, az idei évben 8 nagycsaládot, összesen 31 gyermeket ajándékozott meg a helyhatóság 300 000 forintértékben, polgármesteri támogatásból az ünnepekre. 

A Csillagszem Óvoda növendékeinek pedig az alpolgármesteri keretből kerültek ki játékok karácsony alkalmából.

Egy másik korosztály szintén különleges gesztusban részesült az advent időszakában. A könyvmentők december 20-24. között lehetővé tették, hogy a kerületben élő nyugdíjasok egy-egy ajándékkötetet válasszanak maguknak a Fő téri Könyvesszekér kínálatából, számukra ugyanis az olvasás még meg tudja őrizni a régi rangját és jelentőségét az életükben.

Amit pedig utoljára hagytunk, az is a segítségnyújtás egyfajta formája lehet, bár általános érvényű, tehát nem kötődik szorosan az ünnepekhez. December 27-én véradásra kerül majd sor a Home Centerben, donorként egyetlen ilyen alkalommal három beteggel tehetünk jót: ugyanis plazmakészítmény, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül a levett vérből.