Októberben a szokottnál is több figyelem vetül rá az idősekre, és nemcsak országszerte, de Rákosmentén is. A hónap első napján ünnepeltük ugyanis a világnapjukat, melyet itt, a 17. kerületben nemcsak ajándékműsor színesített, hanem a Rákosmenti Idősügyi Tanács felhívására beérkezett kézműves alkotásoknak is szerveztek egy tárlatot, amelynek keretében kreatív nyugdíjasok munkáit állították ki a Vigyázó Sándor Művelődési Házban.

De mi is az az Idősügyi Tanács, és vajon milyen formában segíti a nevében foglalt korosztály tagjait? Utánajártunk, elmondjuk.

Ez afféle helyi szintű érdekvédelmi szerveződésként is definiálható, a helyhatóság égisze alatt működik, és számos praktikus projekt, valamint kezdeményezés tartozik bele a programjába a szociális ellátórendszer és a közösségi élet biztosításával.

A pandémiát megelőzően könnyű volt ezeknek a törekvéseknek megfelelni, a járvány kitörése azonban új segítségnyújtási formákat és feladatokat generált a nyugdíjasok és szépkorúak életminőségének javítása érdekében. Az Önkormányzat dolgozói ekkoriban infokommunikációs eszközöket igénybe véve tartották a kapcsolatot mindazokkal, akik koruk, élethelyzetük okán, illetve a koronavírussal összefüggésben segítségre szorultak.

Ebben az időszakban határozat született továbbá arról, hogy a szociális étkeztetésben részesülők számára a mindennapos ebéd kiszállítása ideiglenesen ingyenessé vált, a Rákosmenti Életfa Humán Segítő Szolgálat pedig nagyon sok pozitív visszajelzést kapott, ugyanis nemcsak az ételeket juttatta el a szépkorúakhoz, hanem figyelt azok igényeire, egészségi állapotára is.

Bár ekkoriban átmenetileg bezárták kapuikat a helyi szinten működő idősklubok is, az enyhítő intézkedéseket követően a járványügyi szabályok megtartásával újra felpezsdült bennük az élet.

2019-ben a helyhatóság elnyerte az „Idősbarát Önkormányzat” címet, a vele járó összegből pedig egy prevenciós táska került kialakításra a nyugdíjaskorúak egészségét védő eszközökkel, és kiadták továbbá a Nagyi, mesélj! című mesekönyvet, melyet az érintett korosztály tagjainak írásaiból állítottak össze.

Rákosmente Önkormányzata nemcsak az egykori munkatársakat látja vendégül az úgy nevezett közszolgálati nyugdíjas találkozó keretében, ahogy idén október elején is, de a kerület 90, 95 és 100 esztendős polgárait szintén rendszeresen felköszönti: havonta több ilyen látogatásra is sor kerül.

Amennyiben egyfajta statisztikát készítenénk a kérdésre adott válaszokból, úgy arra jutnánk, hogy a megkérdezett szépkorúak nagy része a hosszú élet titkát a szívós és kitartó munkában, a pozitív életszemlélet kialakításában, illetve a családjuk szeretetének erejében látja.