Rákosmentén számtalan olyan szervezet munkálkodik, amely tevékenységével a kerület polgárainak érdekeit szolgálja, ennél fogva megérdemli, hogy a lokálpatriotizmus jegyében mi is bemutassuk.

A Rákosmenti Adományház nem kevesebb, mint tíz esztendeje áll a rászorulók szolgálatában, neve, és egyáltalán a létezése pedig egyre inkább beépül a helyiek tudatába. Ennek fényében talán hihetetlennek hangzik, hogy volt olyan időszak, amikor tendenciózusan összetévesztették, illetve azonosnak hitték azt a szintén a kerületben működő adománybolttal, így többször is fel kellett tüntetni a gyűjtőhely pontos címét (1172. Budapest, Ferihegyi út 36.) a különböző fórumokon, hogy elejét lehessen venni a további félreértéseknek.

A karitatív jellegű egyesület az egy évtizedes fennállása óta számos platformon megmutatkozik. Kitűnő együttműködésben áll például az önkormányzattal, rendszeresen részt vesz a szociális városrehabilitáció égisze alatt megvalósuló projektekben, komoly szerepet vállal a Városháza és a Kormányhivatal épülete közötti területen időszakosan megrendezett ételosztásban, valamint teret ad a telente esedékes Ruhafogas akciónak is.

Többek között az ilyen megnyilvánulásoknak köszönhető, hogy az adakozók a helyszínt és az épületet mára már igen könnyen beazonosítják, teszik ezt azonban olyanok is, akik az Adományház kertjét egyfajta hulladéklerakónak tekintik. Dobtak már be oda foltos, szakadt, hordhatatlan ruhákat, sőt, kibontott, de még el nem fogyasztott babkonzervet is.

Ezért aztán az üzemeltetők az ellenőrzésnek alávetett felajánlások átvételét meghatározott időpontban: péntekenként 15 és 17 óra között biztosítják a jövőben.  

A koronavírus járvány kitörését követően hirtelen rengetegen vesztették el a munkájukat, és kerültek rossz anyagi körülmények közé, de segítő szándékú emberek élelmiszer adományait összegyűjtve számukra, az idős korosztály tagjainak, továbbá több nélkülöző családnak tudott gyors segítséget nyújtani abban az időszakban is az egyesület, amely 2018-ban egy rangos elismerést, Zalabai Gábor-díjat kapott a nehéz szociális helyzetben élő személyek életfeltételeinek javítása érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért.