Ezúttal annak jártunk utána, hogy Rákosmente lakói miként tesznek hozzá ahhoz, hogy lakókörnyezetük szép és gondozott képet mutasson esztendőről esztendőre. Mindeközben kissé meglepődve tapasztaltuk, hogy az esztétikus összkép kialakításáért a városvezetés sem tesz egyáltalán keveset, így a kerület utcáit járva már tavasszal is feltűnt nekünk, hogy jó néhány helyhatósági projekt szintén pozitív irányt adott a zöldítési törekvéseknek.

A melegebb hónapokban a zöldellő növényzetnek és a sok-sok kiültetett virágnak köszönhetően igen könnyűnek látszik fenntartani Rákosmentén is a kerületre jellemző rendezett városképet. Igazából azonban rengeteg befektetett munka, ötlet és szervezés lakozik egy-egy ilyen elgondolás megvalósítása mögött, erről pedig nemcsak a magánemberek tudnának mesélni.

A kerület fenntartásában álló közterületek gondozását rendre elvégzik a kijelölt szakemberek, de vannak olyan zöldfelületek, amelyeknek más a tulajdonosuk, és gyakorta önmaguk szabályai szerint járnak el, ha karbantartásról van szó. A Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat például olykor-olykor bizony sajátosan értelmezi tulajkénti feladatait, ezért helyette a Péceli út és Szárny utca kereszteződésénél a közel 150 négyzetméteren elburjánzó parlagfű-erdőt augusztusban a környéken élők egészségének védelmében a rákosmenti helyhatóság tüntettette el.

A Fővárosi Csatornázási Művek, aki a tulajdonképpeni gazdája a Rákos-patak melletti kerékpár- és sétaút két oldalán fekvő területnek, egy évben kétszer végez rajta kaszálást. Így esett, hogy májusban Horváth Tamás polgármester és dr. Füzesi Péter alpolgármester maga vágta le munkagépekkel a jócskán megnövekedett füvet a helyszínen.

A Környezetvédelmi Iroda munkatársai pedig még április környékén tettek arról, hogy ugyanott a kiszáradt, vagy megrongált fákat újakkal helyettesítsék, de hasonló célokat szolgál az időről időre meghirdetett „Ültess egy fát gyermekednek” program is.

A ballagások időszakában 700 helyi óvodásnak ajándékozott különböző virágmagokat a helyhatóság, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy azokat szüleik segítségével elültetik majd a növendékek, így a beporzást végző rovarok egyre csökkenő száma megnövelhető, valamint tovább szépülhet a kertváros látképe.

A családiházas övezetekben jóval könnyebb mutatós kerteket létrehozni, ezzel a ténnyel pedig a jelek szerint nagyon is tisztában volt az Önkormányzat, hiszen az aktuális esztendő évszámának megfelelően 2021 tő muskátlit küldött május közepén a városközpont panelházainak balkonládáiba, előkertjeibe.

Persze akadnak olyan ingatlantulajdonosok és lakóközösségek, akik ilyen jellegű rásegítés nélkül, a saját késztetésüknek engedve nevelnek növényeket, vagy kertészkednek lelkesen. Közülük még pályáznak is a „Tiszta udvar, rendes ház”, illetve a „Legszebb előkert” cím elnyerésére, az idei eredményhirdetés szeptember 11-én, a Virágtelepi Fesztivál keretében történt meg.

Ősszel azért környezetszépítés szempontjából nem túl egyszerű a helyzet, mert a növények addigra elvirágzanak, a levelek lehullnak, a közterületeket, meg a kertes házas övezetek portáit teljesen ellepik. Az ilyenkor fennálló állapotok orvoslására találta ki a helyhatóság, hogy októberben ingyenesen átvehető lombzsákokkal készül a lakosságnak, ez a kezdeményezés ebben az időszakban tényleg jó szolgálatot tehet.