Ezúttal elmerülünk a rákosmenti kerékpárosok világában, és megmutatjuk, mi vezetett odáig, hogy a 17. kerületben a biciklis kultúra a jelenleg igen magas szintre fejlődhetett fel.

Rákosmentén körülbelül 12-13 kilométernyi szakaszon érhető el bicikliút, illetve kerékpáros sáv, melyek a Bringakörök térképére is felkerültek. Így az összeállítás tartalmazza többek között a Pesti úti kerékpárutat, a XVI. és XVII. kerületet összekötő biciklis szakaszt, valamint a Rákos-patak, Szilas-patak, Naplás-tó útvonalat is. 

A biciklizés környezetkímélő, egyben nagyon hatékony mozgásforma, amely egyben az egészségmegőrzést is szolgálja. Riz Levente, Rákosmente 2019-ben elhunyt polgármestere szívügyének tekintette a kerület kerékpáros infrastruktúrájának fejlesztését, konkrét lépéseket is tett a megvalósítás érdekében, közösségi oldalán pedig az ilyen jellegű projektek aktuális állásáról időről időre beszámolt.

Rákosmente több ízben érdemelte ki a Kerékpárosbarát település címet, mivel annak odaítélői mindannyiszor arról győződhettek meg, hogy a megfelelő feltételek kialakításával és szemléletformálással lehetővé, biztonságossá és vonzóvá tette az itt élők számára a két keréken való közlekedést a helyhatóság.

A néhai városvezető 2017-ben A kerékpáros turizmus magyarországi lehetőségei elnevezésű szakmai konferencián a Városfejlesztési, Közlekedési és Környezetvédelmi Bizottság elnökeként „A fővárosi kerékpáros turisztikai lehetőségek és fejlesztések” címmel tartott előadást, megemlítve benne a 17. kerület témához kapcsolódó erényeit. Nem csupán elméletben ismerte azonban a biciklis létformából fakadó előnyöket, maga is rendszeresen kerekezett, a Fő téren gyakorta megszervezett Bringás reggeli alkalmaira is kerékpárja nyergében érkezett, elbeszélgetve a jelenlévőkkel. Erre az eseményre egyébként most szerdán, szeptember 22-én is sor került, Horváth Tamás polgármester részvételével, aki szintén szívesen hódol szabadidejében a biciklizésnek.

A kerület azonban nem csupán a városvezetői révén került bele a kerékpáros vérkeringésbe. Gyakran láthatjuk Rákosmente polgárait két keréken közlekedni, viszont egyaránt jelentős hagyománya van helyi szinten a speciális életmódot népszerűsítő rendezvényeknek, amelyek nem ritkán a fiatalabb korosztályt is megszólítják. A Jókai Mór Református Általános Iskola számtalanszor adott otthont közlekedésbiztonsági- és kerékpáros ügyességi versenyeknek, egy másik oktatási intézményben rendszeresen megtartják az „Autó nélkül a Gregor suliba!” eseményt, de valamennyi rákosmenti tanintézet biztosított már a diákjai számára hasonló programokat.

A kerékpározás iránti elkötelezettséget a kerület határain kívül is elismerik. Az I bike Budapest felvonuláson régi ismerősnek számítanak a rákosmenti bringások, a „Magyar Kastélyok Kerékpár Túra” résztvevői velocipédekkel és egyéb kétkerekű különlegességekkel adott időpontban pihenőt és bemutatót tartanak a Fő téren, a Kistérségi Kerékpáros Körtúra egyik állomása pedig Rákoscsabán található.

2019 óta csendes vonulással kerekeznek végig családtagok, kollégák, barátok és tisztelő  Riz Leventére emlékezve az általa megálmodott és megvalósított Rákos-patak menti kerékpárúton, legutóbb éppen néhány napja szeptember 19-én volt ilyen alkalom.