Mi itt, Rákosmentén így vagy úgy, de mindnyájan a 17-es szám bűvkörében élünk. Nem, tényleg nem gondolunk rá naponta, és nem mondjuk el fűnek-fának, hol lakunk, de módfelett örülünk például annak, hogy a kerületünket már nagyon régóta senki sem hívja Rákosborzasztónak. Új rovatunkban igyekszünk körbejárni a 17-es szám minden lehetséges vonatkozását, a matematikától a művészetekig.

Hagymához hasonlítják méretileg a tizenhét hetes magzatot egy kismamáknak szóló internetes portál ismeretterjesztő anyagában. Persze nem beszélnek zöldségeket a továbbiakban, és a kicsi is csak nyel egyet ott az anyaméhben a kissé megmosolyogtató hasonlat hallatán. Mert ebben a fejlődési szakaszban már képes rá, és mert akármilyen aprócska, igenis, van neki szíve. Mégpedig körülbelül úgy tizenhét napos kora óta. Bár rohamos tempóban növekedik, bőven van még helye a magzatvízben ficánkolni, és kezdenek kialakulni a bőralatti zsírszövetei, ahogyan vérsejtjei is a csontvelőben.

Terhességének tizenhetedik hetében az édesanya vérkeringése fokozódik, ezért aztán a szíve is jóval hevesebben dobog az eddiginél, jól sejtettük tehát: tényleg nem csupán a születendő gyermeke felett érzett boldogságában. Örömével együtt pedig már a méhe és a pocakja is növekszik, életét a tizenhetedik hétben legfeljebb a hasfalon megjelenő terhességi csíkok nehezíthetik.

Később pedig egy esetleges tizenhét órás vajúdás lehetősége.

A szülés lezajlását követően, négy hónap elteltével azonban már egy tizenhét hetes kisbaba mosolyoghat rá, aki tekintetével ilyenkorra buzgón követi a mozgó tárgyakat, hasáról a hátára fordul, fejét és mellkasát könyökére támaszkodva emelgeti, testsúlya pedig a kezdeti logika mentén haladva már nem egyetlen darab, hanem egyenesen 6-8 kilogramm hagymával egyenlő.

Sajátos időugrásunkat követve megláthatjuk, hogy tizenhét hónapos korára a legtöbb baba rendszeresen jól használja az addig elsajátított kifejezéseket, de nemcsak a szavakon, hanem a játékokon is szeret lovagolni. A gyerekek fele ugyanebben az életkorban egyre tisztábban beszél, megérti és teljesíti a szülei egyszerűbb kéréseit, erre pedig azért később, tizenhét évesen bezzeg már nem mutat egyértelmű hajlandóságot. A kivételes képességű tizenhét hónapos csemeték zenére is szívesen mozognak, ezt a képességüket tizenhét esztendős korukra aztán szinte tökélyre fejlesztik egy-egy szórakozóhelyen. Illetve bármennyiszer képesek ugyanazt a könyvet végiglapozni: na, az efféle kvalitásukat meg tizenhét éves kamaszként pont, hogy hajlamosak teljes mértékben elfelejteni…

Az érdeklődőbb tizenhét hónaposok bőszen nyomkodják a gombokat az eléjük kerülő műszaki cikkek akármelyikén, míg az érdektelenebb tizenhét évesek az okostelefonjaikkal, konzoljaikkal teszik meg ugyanezt folyamatosan.

Úgy tűnik, minden mindennel összefügg tehát a tizenhetesek emberi fejlődéssel foglalkozó fejezetében, ahol az is egy-kettőre bebizonyosodott, hogy a világ valóban nemcsak a húszéveseké…

Sorozatunk további részeit ide kattintva olvashatod!