Mi itt, Rákosmentén így vagy úgy, de mindnyájan a 17-es szám bűvkörében élünk. Nem, tényleg nem gondolunk rá naponta, és nem mondjuk el fűnek-fának, hol lakunk, de módfelett örülünk például annak, hogy a kerületünket már nagyon régóta senki sem hívja Rákosborzasztónak. Új rovatunkban igyekszünk körbejárni a 17-es szám minden lehetséges vonatkozását, a matematikától a művészetekig.

Tizenhét érintés. Állítólag éppen ennyi szükséges ahhoz naponta, hogy fel ne emésszen bennünket a szeretethiány.

Tizenhét év grátiszba. Ennyit nyerhetünk, ha nem iszunk alkoholt, nem dohányzunk, tudatosan kevés vörös húst fogyasztunk, és vigyázunk a testsúlyunkra.

Ez derült ki legalábbis nemrég egy összeurópai kutatásból, amely a táplálkozás, az életmód, valamint a rák összefüggéseit vizsgálta.

Tizenhét százalék. Ennyivel csökkenthetjük  az esélyét az iménti betegség kialakulásának, persze csak akkor, hogyha minden elfogyasztott ezer kilokalóriánként 34 gramm teljes kiőrlésű gabonaféleséget eszünk meg.

B17. Hogyan is hívhatnák másként azt a vitamint, amely alternatív rákgyógyszerként funkcionál, és a fáma szerint a rákos sejtek csökkentésére, megszüntetésére és szaporodásának megállítására szolgál?

Tizenhétféle vitamin. Az élesztőben pontosan ennyit találunk, kizárólag az A-, az E-, és a C-vitamin hiányzik belőle, emellett legfőbb forrása a szerves vasnak, de fellelhető benne a kálium, kalcium, magnézium, a foszfor, továbbá a kén is.

Tizenhét egészséges ember. Ez nem a Tizenkét dühös ember című klasszikus dráma, sem pedig a Tíz kicsi néger című Agatha Christie-regény alternatív folytatása. Mindössze néhány orvosi kísérlet elvégzésének kiindulópontja és előfeltétele.

Tizenheten ittak meg ugyanis szándékolt rendszerességgel koffeintartalmú italokat, miközben direkt módon ásványi anyagokat is bejuttattak a szervezetükbe, és ugyanennyien fogyasztottak megint mások meghatározott mennyiségű csokoládét is.

A kávézók csoportja igen hamar megtapasztalhatta, hogy a vese természetes visszatartó képessége nem teljesen kárpótol a koffein ásványi anyag-kiürítő hatásáért, maga a koffein tehát hozzájárulhat az izomsorvadás, a csontritkulás, a fogszuvasodás, és más olyan betegségek kialakulásához, amik az ásványi anyagok fokozott kiürülése nyomán keletkezhetnek.

A csokifalók tizenhét fős különítménye pedig arra jutott a kísérlet végére, hogy akik valódi csokoládét ettek, azoknál javult az érfal rugalmassága, akiket viszont igazi csoki szeletek helyett csupán placebóval tápláltak, azoknál nem tapasztaltak ebben a tekintetben változást. A népszerű édesség tehát jótékony hatást gyakorol az érfalak rugalmasságára, sokat enni belőle azonban nem ajánlott, mivel hizlal, a túlsúly pedig akár szívbetegségeket is előidézhet.

A cambridge-i  egyetemhez kapcsolódó brit kutatás során a hallgatók tizenhét százaléka ismerte el, hogy használ gyógyszereket az agyi teljesítményének fokozására. És bár ezzel az arányszámmal a diákok beírták magukat a tizenhetes szám egészségügyi és életmódbeli vonatkozását firtató fejezetébe, bízzunk benne, hogy az iromány egésze a benne szereplő információkkal mégsem terheli meg túlságosan az agyunk kapacitását, és mi magunk azért a cambridge-i tanulók egy részével ellentétben világ minden kincséért sem szorulunk rá ilyesfajta pirulákra…

Sorozatunk további részeit ide kattintva olvashatod!