„Budapest, Budapest, te csodás!” A főváros szépségeit annak idején ikonikus dalában Rátonyi Róbert énekelte meg. Én nem eldalolom, helyette szabályos rendszerességgel megírom, mit adott nekem Rákosmente, bízva abban, hogy sokakkal lesznek közösek az emlékeink.

Mi, rákosmentiek sokáig kizárólag az amatőr színjátszás helyi fellegvárának számító Ascher Oszkár Színház előadásaira tudtunk beülni, amennyiben nem akartuk elhagyni a kerület határait hasonló jellegű szórakozásért.

Az alternatívaként megjelenő Gózon Gyula Kamaraszínház 1999-ben tartotta első bemutatóját, s később mai székhelyére, a XV. utcába is beköltözhetett, azóta pedig számos országosan ismert és elismert rendező, illetve színész dolgozott a létesítmény falai között, nemcsak a felnőtt közönség kulturális érdeklődésének fenntartását, de a fiatal korosztály művészeti nevelését is egyaránt zászlójára tűzve.

A színháznak otthont adó épületet egyébként még az 1900-as évek legelején húzták fel, kezdetben a Rákosligeti Sport SC használta kiszolgáló objektumként, de apácák szálláshelye, sőt varroda is működött benne, egy időben pedig a Gregor József Általános Iskola tornatermeként funkcionált, míg Rákosmente Önkormányzata ingyenes használatba nem adta a Gózon Gyula Kamaraszínház Alapítvány számára.

Maga a felépítmény több, mint 100 éves, ezért az idő előrehaladtával számolni lehetett állagának erőteljes leromlásával. 2016-ban a tetőszerkezetet kellett megújítani, parkoló is került a teátrum közvetlen környezetébe, most pedig hivatalosan is bejelentették: egy minden eddiginél nagyobb volumenű felújítás vár az intézményre annak köszönhetően, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a helyhatóság részéről érkező, és a Gózon Gyula Kamaraszínház épületének felújítását, fejlesztését célzó kérelmet 2020-ban bruttó 500 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A színészek, a háttérben dolgozó munkatársak és a szakszemélyzet tagjai május végén különleges rituáléval búcsúztak 17. kerületi bázisuktól a korszerűsítés idejére. Mivel a 2000-es esztendőben esedékes induláskor még sem kerítés, sem világítás nem védte az épületet, néhány fiatal egészen az első emelet szintjéig festékszóróval firkálta össze, illetve teljesen körbe fújta azt. Ezt a mozzanatot elevenítették fel a meghívottak a színházat érintő búcsúbulin, és maguk is különböző feliratokat, megjegyzéseket, névaláírásokat hagytak a teátrum falain.

A színház Rákosmente kulturális intézményeibe nyer majd a következő évadban ideiglenes befogadást, így a jövőben akár a Vigyázóban vagy a Csekovszky Árpád Művelődési Házban is találkozhatunk Gózonos darabokkal.

Sorozatunk további részeit ide kattintva olvashatod!