„Budapest, Budapest, te csodás!” A főváros szépségeit annak idején ikonikus dalában Rátonyi Róbert énekelte meg. Én nem eldalolom, helyette szabályos rendszerességgel megírom, mit adott nekem Rákosmente, bízva abban, hogy sokakkal lesznek közösek az emlékeink.

Sorozatom következő ikonikus helyszínét a főváros néhány még meglévő vizes élőhelye közül a pesti oldalra egykor jellemző mocsaras térségek egyik utolsó megmaradt túlélőjeként tartják számon. Kevesen tudják róla, de hajdan az állat- és növényvilágának változásait ábrázoló dioráma, azaz egyfajta többdimenziós makett készült róla, melyet bárki megtekinthet multimédiás kiegészítésekkel tarkított tárlatokon. Népszerűségét ugyanilyen jól mutatja, hogy a hetvenes években hivatalos baráti kör épülhetett köré, sokan azonban szervezeti kereteken kívül is kifejezték iránta a rajongásukat.

A mindeddig még szándékosan meg nem nevezett természetvédelmi terület egy – a Riz Levente néhai polgármester által 2012-ben átadott – tanösvénnyel is büszkélkedhet, aminek bejárására a vonatkozó turisztikai ajánlások alapján legalább négy órát rá kell szánniuk a látogatóknak.

Övezetében rendre razziákat szerveznek a XVII. kerületi Rendőrkapitányság, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat, a polgárőrség és a közterület-felügyelet közreműködésével, elsősorban a táj természeti környezetének megőrzését elősegítve.

A Merzse-mocsár, amiről – mint azt bizonyára már mindenki kitalálta – az eddigiekben szó volt, szerencsére azért nem elsősorban az illegális szemétlerakókat vonzza, hanem mindenekelőtt hagyományos kirándulási célpontként funkcionál. Volt rá példa, hogy a nowathlon nevű tájékozódási játéknak is otthont adott, június 4-én pedig (azaz éppen a jelen írás megjelenésének napján) éjszakai teljesítménytúrát rendez a térségben a Rákoskerti Lemaradás Egyesület.

A terület helyi szintű megbecsültsége vitathatatlan, ennek kifejezéseként Rákosmente Önkormányzatának Rákosmenti Értéktár Bizottsága a közelmúltban úgy határozott, hogy a Merzse-mocsár tanösvény kerüljön be a települési értéktárba.

Sorozatunk további részeit ide kattintva olvashatod!