„Budapest, Budapest, te csodás!” A főváros szépségeit annak idején ikonikus dalában Rátonyi Róbert énekelte meg. Én nem eldalolom, helyette szabályos rendszerességgel megírom, mit adott nekem Rákosmente, bízva abban, hogy sokakkal lesznek közösek az emlékeink.

A Bakancsos Sporttelep – a fennálló járványhelyzeten kívüli időszakban – egyike a kerület legváltozatosabban felhasznált testedzési területeinek, mivel a legkülönbözőbb fizikai állapotú és korosztályú résztvevők számára kínál mozgásos programlehetőségeket, sőt, a létesítmény évenkénti rendszerességgel még állatok és állatbarátok számára is megnyitja kapuit.

A pandémiát megelőzően kispályás bajnokságok megtartására ugyanitt a helyszíni adottságok alapján rendszeresen sor került, a műfüves pályát 2019-ben újították fel, a zöld gumigranulátumos fűfelület pedig egy olyan kopásálló festékanyagot tartalmaz, amely nem porolódik, így rendkívül környezetbarátnak minősíthető. A kivitelezés összköltségét az önkormányzat állta, e mellett a sporttelepre közösségteremtő rendezvényeket is szervezett.

A speciálisan 17. kerületi vonatkozású Ebkavalkád például a helyszín egyik ikonikus eseménye lett, igaz, a szolgálati kutyás bemutató, az agility-jellegű edzéstevékenység, illetve az úgynevezett dog dancing előadás elsősorban a négylábúak fizikai aktivitásának engedett egy-egy ilyen alkalommal teret.

A területet azonban nemcsak ők, hanem a gyermekek is rendre birtokba vehették, volt, hogy itt tartották a Rákosmenti Diákolimpiát, de a bevezetőben megemlített generációs sokszínűség bizonyítékaként a Nyugdíjasok tízpróbája ugyanígy szóba kerülhet, amelynek szintén a Bakancsos Sporttelep adott otthont, nagyban elősegítve az időskori kondíció szabadtéri feladatok általi javítását, szinten tartását.

A korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően lassacskán a létesítmény háza táján is újraindul az élet, hivatalos közösségi oldalukon ugyanis felhívást találtunk, amely szerint a labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzésével egyidőben, az UEFA és EU támogatásával az Oltalom Sportegyesület és a fővárosi kerületek összefogásával nagyszabású utcai futball fesztivál kerül megrendezésre, amelyhez Rákosmente is csatlakozik, és ezáltal remélhetőleg ismét fókuszba helyezi majd a Bakancsos Sporttelepet.

Sorozatunk további részeit ide kattintva olvashatod!