Összegyűjtöttük azokat a híres-neves embereket, akikről úgy tudjuk, hogy szeretett kerületünkben, Rákosmentén élnek. Szigorúan ABC sorrendbe rendeztük őket, és néhány adatot is összegyűjtöttünk róluk.

  1. Abaházi Csaba énekes-műsorvezető: kerültünk lakója már 15 évesen elkezdett zenélni, előbb basszusgitáros lett, majd énekelni kezdett.

Bátyjával ekkor alapította meg első zenekarát, a Magic Force-t. Aztán 1989-ben a Sing Sing együttes tagja lett, ahol tíz évig zenélt. Az együttes egyik legnépszerűbb dala a Halál a májra lett, amiből az Irigy Hónaljmirigy Anyáddal jártam paródiáját is tömegek énekelték.

Abaházi 1998-tól rádiózik, hazánk egyik leghallgatottabb rádiójában is volt műsora. A Danubiuson a Hajrá, magyarok! című műsora 2001-ben az év műsora lett, míg kerületünk lakóját 2002-ben az év műsorvezetőjévé választották.

A zenéléstől sem szakadt el, hiszen a Danubius Rádió Best Of nevű együttesével végigturnézta az országot, majd 2012-ben megalapította az Abaházi Csaba és a MégEgyKört, amiben egykori polgármesterünk, Riz Levente is zenélt.

Az utóbbi években sok banda próbálkozik eljátszani a Sing Sing egykori klasszikusait (Halál a májra, Valamiben hinni kell, Életfogytig Rock ‘N’ Roll, Törvények nélkül, stb), de az eredeti hangzást, az egykori feelinget nehéz visszaadni.

Egy valakinek azonban minden alkalommal sikerül: Abaházi Csaba, a róla elnevezett csapatával végre választ ad a szakmabeliek, zenészek, újságírok és természetesen az egykori Sing Sing rajongók újra és újra feltett kérdésére: lesznek-e még valaha olyan jó hanglatú koncertek, mint amilyeneket annak idején csak a Sing Sing tudott? A válasz: IGEN!

A zenekar örömmel hív vendégzenészeket, énekeseket. Feltűnt már koncertjein Pataky Attila, Balázs Fecó, Keresztes Ildikó, Janicsák Veca, az Animal Cannibals. Ilyenkor a csapat természetesen élőben játssza a vendég saját dalait, és jó néhány duett is elhangzik, így születnek megismételhetetlen, felejthetetlen pillanatok

– írja a musicfashion.hu.

Abaházi jelenleg a Retro Rádióban vezeti az Abaházi Presszó című műsorát. Nős, felesége Gálfi Laura, akitől két fia született: Rómeó és Demeter.

2. Bényi Ildikó, műsorvezető-moderátor Szikszón született, és az egyetemi szakpár (magyar-orosz) elvégzése után, a Magyar Rádió bemondói-műsorvezetői tanfolyamát, majd a Magyar Televízió műsorvezetői-riporteri tanfolyamát is befejezte. Egy ország ismerte meg, amikor 1997-ben elindult az MTV Önök kérték című műsora, aminek ő lett a háziasszonya. Természetesen ezen kívül még nagyon sok műsornak volt a vezetője, ám az Önök kérték még napjainkban is sok embert ültet a tévé képernyője elé.

Bényi Ildikó a Magyar Vöröskereszt Jószolgálati Nagykövete, és van egy Fanni nevű lánya, aki az M2 Petőfi TV-nél dolgozik. Egy korábbi interjúban Ildikó elmondta, hogy lánya a legjobb barátnője, akivel egymás ruháit is szívesen viselik.

3. Csőre Gábor napjaink egyik legfoglalkoztatottabb színésze, akinek a szinkronhangjait még többen ismerik, mint színpadi vagy tévés szerepeit.

A 49 éves, nagy horgász hírében álló Jászai Mari-díjas színész Budapesten született, és már tizenévesen a Magyar Rádió Gyermekkórusának a tagja volt. Bár azt tudható róla, hogy történelemmel és régészettel szeretett volna foglalkozni, ám mégis a színészi pályán kötött ki. Csak harmadjára vették fel az egyetemre (Marton László és Hegedűs D. Géza volt az osztályfőnöke), de olyan osztálytársai voltak, mint Balázsovits Edit, Liptai Claudia, Bozsó Péter, Fesztbaum Béla vagy Pindroch Csaba. 1997-ben kézhez kapta a diplomáját, és a Vígszínházba szerződött, jelenleg a Thália színésze, de vendégként a Gózon Gyula Kamaraszínházban is fellépett már.

Szinte megszámlálhatatlan munkái között ki kell emelnünk ma már legendássá váló szinkronszerepeit is: az ő hangján szólal meg magyarul Adam Sandler, Eric Cartman (South Park), valamint Leonard Hofstadter (Johnny Galecki – Agymenők).

Azonban, ha még így sem találkoztatok a nevével, akkor az alza.hu reklámjának a hangját azonnal fel tudjátok idézni az emlékeitekben. Néhány hónapja egy neki címzett dühös levelet olvasott fel a szinkronstúdióban – így kell szellemesen reagálni egy kritikára!

Az utóbbi években a tévé is felfedezte, így szerepet kapott a legnépszerűbb magyar sorozatokban: Aranyélet, Válótársak, A mi kis falunk, Bátrak földje.

Nős, két gyermek édesapja (Csenge és Bendegúz).

4. Dósa Richárd, azaz Ricsipí, az Animal Cannibals frontembere: az együttes már 32 éve a magyar (rap)zene szerves része. Szinte megszámlálhatatlan dal fűződik a nevükhöz. A csapat 1989-ben alakult, azonban a kezdetekben csak mixelgettek. 1990 januárjában született meg az első rap-dal. Ekkor az AC még háromtagú volt. A harmadik tag 1991-es távozásával a duó felvette az azóta változatlan formáját.

A kép bal oldalán Ricsipí, azaz Dósa Richárd

Kerületünk lakója, Ricsipí, zenésztársával Koller Lászlóval, azaz Qka MC-vel újra és újra meg tudja lepni rajongóikat. Magánéletüket azonban a nyilvánosságtól elzárva élik.

…és ha már Ricsipí és az Animal Cannibals, akkor nem hagyhatjuk ki, hogy Yozsefváros című nótájuk egyik versszaka felcsendült az egyik legnézettebb amerikai showműsorban: Kate McKinnon színésznő rappelte el Jimmy Fallon talkshow-jában.

5. Késely Ajna, a Kőbánya SC versenyzője, a jelenlegi magyar úszósport egyik legnagyobb tehetsége. A szakmabeliek számára már 14 évesen megmutatta a benne rejlő klasszist, amikor Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon négy aranyérmet szerzett, amit megtoldott még egy ezüsttel is.

Ajna karrierjének következő lépcsőfoka a junior Európa-, illetve világbajnokság volt, ahol szintén szépen gyűjtögette az aranyérmeket. 2018-ban pedig Európa második legjobbja lett 400 és 800 méter gyorson, sőt 2019-ben 4. helyen csapott célba 400 méter gyorson a világbajnokságon.

Minden bizonnyal pályafutása eddigi legnagyobb eredménye, hogy ott volt a 2016-os riói olimpián, ahol a 4×200-as gyorsváltó tagjaként 6., azaz pontszerző helyen végzett.

2020-ban elmaradtak az úszóversenyek, Ajna pedig a karantén ideje alatt új frizurára váltott.

5+1. Politikai aktivitása miatt azon vitáztunk a szerkesztőségben, hogy Pitinyger László, azaz Dopeman felkerüljön-e a listára. Végül arra jutottunk, hogy ez nem befolyásolhatja döntésünket, hiszen a napjainkban is népszerű egykori rapper kerületünk lakója.

Pityinger Laci sosem csinált titkot abból, hogy a budapesti „nyócker” sűrűjében született, így a mindennapok harcai sok mindenre megtanították már egészen fiatalon.

A mindennapok, a jó zenei érzék (nagyapja hegedült, apja gitározott), és a nagy duma adta az a koktélt, hogy Pityinger rappernek állt. Ennek folyományaként egy klubban megismerkedett Ganxsta Zolee-val, aki – miután Lory B. kilépett – felkérte, hogy lépjen be a Kartellbe.

Majd 1997-ben megjelent az első önálló Dopeman-album, amelyen Pityinger Laci édesapja gitározott, míg a hangszerelést a kisöccs végezte. A legendáriumok azt is feljegyezték, hogy Dopeman producerkedése mellett ismerte meg az ország a Fekete Vonat nevű együttest, valamint Mc Duckyt, a női rappert, aki többek között az Emergency House-ban zenélt.

Dopeman zenéi közül a Lopni, illetve a Nincsen köztünk csicska című slágerek érték el a legnagyobb sikert.

Természetesen párhuzamosan a zenei sikerekkel jöttek a tévés szereplések is. Ilyen volt, amikor néhány napra beköltözött az akkor induló Való Világ című valóságshowba. Itt ismerkedett meg Majkával, akivel országos cimborák lettek, ami eltartott vagy fél évig, majd összevesztek, és napjainkban tudomást sem vesznek egymásról…

Egy pár év „hallgatás” után jött az a botrány, amivel azok is megismerhették a nevét, akiknek 2013-ig fogalmuk sem volt Pityinger Lászlóról. Az év szeptemberének végén az Együtt-PM és szövetségesei rendezvény tartottak, ahol Dopeman először előadta az általa trágár szöveggel „dúsított” Himnuszt, majd belerúgott az addigra már ledöntött hungarocellből készült Orbán Viktor szobor fejébe. Bírósági ügy is lett az esetből.

Úgy tűnik, hogy napjainkra a lázadó rapper lenyugodott, áttért a buddhizmusra, miközben elvégezte a Buddhista Főiskolát.

Természetesen a politikát sem hanyagolta el: rendszeres szereplője a köztévé, illetve a Pesti TV műsorainak. Emellett saját Youtube-csatornáját üzemelteti AzIgaziDopeManTV néven. Instagram oldalát rendszeresen frissíti, ahonnan azt is megtudhatjuk, hogy boldog párkapcsolatban él.