„Budapest, Budapest, te csodás!” A főváros szépségeit annak idején ikonikus dalában Rátonyi Róbert énekelte meg. Én nem eldalolom, helyette szabályos rendszerességgel megírom, mit adott nekem Rákosmente, bízva abban, hogy sokakkal lesznek közösek az emlékeink.

A rákoskeresztúri régi piac karriertörténete az egykori táncdalénekesekéhez hasonlítható, akik a maguk korában igen népszerűek voltak, és maradéktalanul kiszolgálták a közönség igényeit. Noha a folyamatosan érkező új trendek, a modernebb eszköztárral rendelkező és jobban felépített sztárok kiszorították őket az élvonalból, de az egykori produktumuk iránti tisztelet, meg az emberléptékűségükből fakadó időtlen szerethetőség napjainkig meghatározza létjogosultságukat.

Valahogy pont így van ez a városközpontban található régi (más néven önkormányzati) piaccal is, amelynek nemcsak a helyi hiper- és szupermarketekkel kell versenyeznie. Jó tíz éve éppen a közvetlen szomszédságában helyeztek el egy hasonszőrű vetélytársat, egyelőre azonban állja a sarat.

Az elmúlt évtizedeknek szóló megbecsülés a vásárcsarnok irányában tettekben is kifejeződött az elmúlt időszakban. 2013-ban a déli és nyugati oldalánál lévő utak burkolatát javították ki, két évvel később pedig az épületre új tető, és megfelelő mennyiségű páraszellőző került. A külső elárusító sor mindig rengeteg vásárlót vonz, ezért 2019-ben azt a traktust szintén joggal érték el a különféle jobbító törekvések.

A régi pia iránti kollektív ragaszkodást nemcsak az eladott zöldségek és gyümölcsök mennyisége, hanem a parkolási lehetőségek iránti kívánalmak mértéke is kiválóan bizonyítja. A hiánypótlás szándéka a létesítményt és annak tájékait érintő minden egyéb korszerűsítés alkalmával tetten érhető, még egy közeli üres telket is az autóval érkezők szolgálatába állított a helyhatóság, hogy a kerület táncdalénekesi életutat tükröző bevásárlóhelye ne veszítse el kapcsolatát a közönségével.

Sorozatunk további részeit ide kattintva olvashatod!