„Budapest, Budapest, te csodás!” A főváros szépségeit annak idején ikonikus dalában Rátonyi Róbert énekelte meg. Én nem eldalolom, helyette szabályos rendszerességgel megírom, mit adott nekem Rákosmente, bízva abban, hogy sokakkal lesznek közösek az emlékeink.

Szakszavakkal élve egy alulhasznosított és leromlott fizikai állapotú köztérnek számított sokáig Rákoscsaba hajdani piactere, ami a mindennapok gyakorlatában annyit jelentett, hogy a környéken élők nem sok mindent tudtak kezdeni az egykor kistermelői vásároknak otthont adó területtel. Nem találták annak előnyeit a piac megszűnését követően, és a kihasználatlanság okán nem látták meg jónak ígérkező adottságait sem. A helyszín egyik fele ugyanis lakóházakkal épült be, a másik felének közepére pedig egy élelmiszerüzletet építettek annak idején, egy-két nem túlzottan időt álló bodegával körülvéve.

Mindezek ismeretében senki sem gondolta volna, hogy ebből az övezetből valaha is a kerületrész városközpontja lehet, hiszen lássuk be: a helyiek csak nem rajongtak azért annyira egyetlen közértben való vásárlásért sem, hogy két liter tej és egy kiló kenyér beszerzése után, esetleg azt megelőzően élettel töltsék meg a bolt közelében található közterületet.

2017-ben Rákoscsaba a 950. születésnapja alkalmából azonban nagyon bőkezű ajándékot kapott. A szomszédos Csaba vezér téren helyreállították a trianoni Országzászlót, az egykori piactér pedig elnyerte jól ismert mostani állapotát, azóta a helyszín által nyújtott lehetőségeket a történelmi megemlékezések rendszeres résztvevői, a játszóteret használó kisgyermekes családok, valamint a téren összefutó idősek és fiatalok egyaránt élvezhetik.

Az átalakítások idején egyébként az addig reménytelenül szocreál hangulatot árasztó élelmiszerüzlet is új arculatot kapott, így a bevásárlólisták teljesítésének továbbra sincs semmi akadálya a különféle irodalmi utalásokkal tarkított, és azok kapcsán Litera térnek elnevezett terület közvetlen közelében, ahol egy nyárzáró fesztivált is megtartottak 2020. szeptemberében, amikor azt a járványhelyzet még lehetővé tette.

Sorozatunk további részeit ide kattintva olvashatod!

(A képeket Budapestdialognak köszönjük!)